Afbeelding

Boeken

Pexels

Boek uitgeven

Heb jij een boek geschreven en wil je het gaan uitgeven? De wereld van uitgeverij en redactie is een heel nieuw doolhof waar je tijdens het schrijven misschien nog helemaal niet over nagedacht hebt. De redactie van Schrijven Magazine zet voor jou de vijf stappen op een rij die jij in dit proces doorloopt.


Boek uitgeven – stap 1: Herschrijven

De eerste versie van je manuscript schrijven leek waarschijnlijk al een eindeloos werk, maar hier houdt het nog niet op. Als je wilt dat een uitgever jouw boek gaat publiceren, moet je natuurlijk het beste uit jezelf laten zien. Dit houdt in dat jij je verhaal herschrijft. Gelukkig hebben we daar voldoende tips voor om dit zo effectief mogelijk te doen.

Vaak heb je geen zin om weer zo’n lang proces te doorlopen. Maar er zijn manieren waardoor je weer zin kan krijgen in het herschrijven. Denk vooral ook aan het eindresultaat: jouw boek zo perfect als het maar zijn kan.

Boek uitgeven – stap 2: proeflezers

Als je al een beetje herschreven hebt en denkt dat het verhaal goed genoeg is om te laten zien, loont het om een tussenstap te maken voor je een uitgeverij benaderd. Proeflezers zijn er in vele vormen te vinden. Je kunt kiezen om zelf mensen te benaderen of om voor een betaalde en professionele vorm te gaan, zoals een redacteur.

Proeflezers moeten streng genoeg zijn, het heeft vaak niet veel zin om je familie te vragen. Zij zullen het waarschijnlijk allemaal geweldig vinden. Kies daarom voor mensen die je niet kent en die ervaring hebben met lezen en eventueel met schrijven. Eerlijk: feedback terugkrijgen van proeflezers kan soms pijnlijk zijn, maar als je ermee om leert gaan, helpt het je verhaal altijd vooruit

Boek uitgeven – stap 3: synopsis schrijven

Als je met de feedback van redacteur of proeflezer alles herschreven hebt, kom je als het goed is tot een resultaat waar je echt tevreden over bent. Voor je nu op zoek gaat naar een uitgeverij staat je eerst nog een andere belangrijke taak te wachten: de synopsis. De synopsis is een korte omschrijving van je verhaal die de uitgever leest voor ze het manuscript oppakken. Om de interesse van een uitgever te wekken, is dit tekstje dus enorm belangrijk. De synopsis is overigens niet hetzelfde als de flaptekst: een uitgever wil ook graag weten hoe het verhaal afloopt, terwijl je dat een lezer niet zou vertellen.

Doorloop de stappen van het schrijven van een synopsis grondig en zorg dat deze vertelt wat jouw verhaal de moeite waard maakt. Laat zowel een proeflezer die het verhaal heeft gelezen als een proeflezer die het verhaal niet kent jouw synopsis beoordelen. Het is maar een klein tekstje, maar volgens sommigen belangrijker dan het hele manuscript zelf

Boek uitgeven – stap 4: een uitgever zoeken

Je synopsis en manuscript zijn er klaar voor, nu jij nog. Het uitzoeken van een uitgever die past bij jouw werk is minstens net zo belangrijk. Wanneer jij je manuscript stuurt naar een uitgever die een werk in jouw genre of doelgroep sowieso nooit zou uitgeven, is dit verloren tijd. Ga dus na waar jij je manuscript het beste heen kan sturen. Je hebt grote uitgeverijen, kleine uitgeverijen en dan is er ook nog de optie om in eigen beheer uit te geven. Daarnaast let je er natuurlijk op dat de uitgever geïnteresseerd is in jouw genre. Dit zijn bijvoorbeeld uitgeverijen die literaire fictie en non-fictie uitgeven. Ben je op zoek naar een uitgeverij die jouw thriller misschien wil, of juist naar een plaats waar je kans maakt met fantasy en sci-fi? Ook voor kinderboeken bestaan er speciale uitgeverijen. Maak dus een keuze op maat en benader alleen de uitgevers die echt passen. Meer sturen betekent niet automatisch meer kans als je niet goed richt.

Ook kan je ervoor kiezen om je boek in eigen beheer uit te geven. Hier gaat heel wat meer werk in zitten wat betreft opmaak en promotie, maar je kunt wel alles zelf bepalen en alle inkomsten zijn voor jou. Heb jij het idee dat uitgeven in eigen beheer alleen is voor mensen die niet bij een reguliere uitgeverij terecht kunnen? Dat is zeker een misverstand, er zijn genoeg redenen om het liever in eigen beheer te doen.

Boek uitgeven – stap 5: opsturen naar de uitgeverij

Als je graag je kans wil wagen bij uitgeverijen is de laatste stap natuurlijk het opsturen van je boek. Controleer nog eens of je manuscript verzendklaar is en je aan alle eisen van de uitgever voldoet, wat betreft synopsis, begeleidende brief en biografie. Om te zeker te weten dat je manuscript goed ontvangen wordt, zorg je dat alles er netjes uitziet. Zo maak je een goede eerste indruk bij de uitgever. Val op en zorg dat je manuscript niet onder op de stapel belandt. Lees ook nog even de richtlijnen door over wat je wel en niet moet doen in correspondentie met een uitgever. Uitgevers krijgen enorme aantallen manuscripten, zorg dus dat je aanlevert wat zij willen. Ze zullen je waarschijnlijk niet persoonlijk benaderen om je synopsis nog even te verduidelijken.

Opgestuurd naar de uitgever, wat nu?

Nu is het wachten op een antwoord. Dit kan lang duren, maar niets weerhoudt jou ervan om in de tussentijd verder te schrijven. Als je een positieve reactie van een uitgever ontvangt, krijg je meestal een gesprek en een contract aangeboden. Het kan natuurlijk ook dat je manuscript wordt afgewezen. Hoe reageer je dan? Onthoud vooral dat publicatie slechts een deel is van het schrijver zijn en dat het geen magische wereld voor je opent als de gewenste uitgever je manuscript wil hebben. Ook als je eens of meerdere keren wordt afgewezen, kan je nog steeds doorschrijven en jezelf verbeteren. Over het algemeen: de aanhouder wint. Een schrijver ben je al en als je volhoudt is er altijd een manier om je boek te publiceren.