Afbeelding

Twee boeken liggen open

Jess Bailey Designs via Pexels

Zo steun je self-pubbers, zonder dat het geld kost

Steeds meer schrijvers kiezen ervoor om een boek in eigen beheer uit te brengen. Niet als laatste optie omdat hun manuscript door traditionele uitgeverijen is afgewezen, of omdat de kwaliteit ondermaats zou zijn, wél om volledige creatieve en financiële vrijheid te ervaren. Als self-pubber bepaal je namelijk alles zelf, van de publicatiedatum, tot het omslag en de verkoopprijs. En die ultieme zelfbeschikking is heerlijk!

Er kleven ook nadelen aan doe-het-zelven. Om succesvol te zijn moet je talloze hindernissen overwinnen en vooroordelen ontkrachten. Lezers die hun boekenbudget het liefst uitgeven aan gevestigde namen, toonaangevende media die weigeren om aandacht te besteden aan zelf gepubliceerde boeken, uitgeverijen die vanuit commercieel oogpunt alleen willen samenwerken met BN’ers/influencers/sporters (zonder noemenswaardig schrijftalent, maar met aanhang op social media), en organisatoren van boekenwedstrijden die indie auteurs bij voorbaat uitsluiten van deelname.

4 manieren

Wil jij wel bijdragen aan meer diversiteit in het boekenlandschap? Dit zijn vier simpele manieren waarop je self-pubbers kunt supporten, zonder dat het jou geld kost.

  1. Volg auteurs op social media. Deel, like en reageer op hun posts, zodat hun bereik en fanbase op de socials groeit. Als je hun boek al hebt gelezen, kun je positieve feedback of bemoedigende woorden via DM sturen.
  2. Beoordeel boeken op websites als Hebban en Bol, ken sterren toe, zet titels op je wil-ik-lezen-plankje/verlanglijstje of schrijf een recensie. Met een eerlijke review kun je potentiële kopers overhalen om het boek aan te schaffen.
  3. Heb je een pareltje ontdekt? Praat erover met mede-boekenliefhebbers. Draag titels aan voor leesclubs, of tip een boek op een verjaardag of bij de lokale boekhandel. Enthousiasme werkt aanstekelijk en maakt mensen nieuwsgierig.
  4. Breng boektitels onder de aandacht bij publieksprijzen en juryleden van boekenwedstrijden. Vaak is het mogelijk om self-pubbers te tippen als wildcard.

Zo eenvoudig kun jij onbekende auteurs helpen om meer naamsbekendheid te genereren en meer boeken te verkopen. Niet uit medelijden, want daar zit niemand op te wachten, maar omdat je oprecht van hun originele/grappige/aangrijpende verhalen hebt genoten. A small act of kindness, waarmee je schrijvers steunt die zich nergens door uit het veld laten slaan, en moedig genoeg zijn om hun droomwens op eigen kracht in vervulling te laten gaan.

Over de auteur

Doortje Mosch (1985) is schrijfster en boekrecensent. Ze studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ze heeft haar debuutroman Kameleon, over leven met een angststoornis, met veel plezier in eigen beheer uitgegeven.

Uitgeven