Nummer 2 van 2020

Afbeelding

Schrijftips van Paolo Cognetti? Lees Schrijven Magazine

IN DIT NUMMER: Schrijftips van Paolo Cognetti! | Debuteren? De allerbeste tips | Jan Siebelink over het belang van details | Zo schrijf je goede dialogen | Jan Brokken over 'het conflict' | Schrijf je levensverhaal | En nog veel meer!

Ben je al abonnee? Dan ligt het komende nummer van Schrijven Magazine rond 7 april in je brievenbus.
Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 23 maart 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Schrijftips van Paolo Cognetti

Door Vivian de Gier en Marc Brester/A Quattro Mani 

Sinds zijn wereldwijde doorbraak met zijn roman De acht bergen staat het leven van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti aardig op z’n kop. Hij heeft de bergen nu nog meer nodig om de rust te vinden tot schrijven te komen. Met Schrijven Magazine deelde hij belangrijke lessen die hij de afgelopen jaren zelf opdeed.  

Zo schrijf je goede dialogen: 7 oefeningen

Door Kathy Mathys
7 oefeningen in het schrijven dialogen, zodat je afgetraind aan je boek of verhaal kunt beginnen!
 

Jan Siebelink over het belang van details

"Er zijn auteurs die graag kaal schrijven, maar ik hou ervan om bepaalde details te gebruiken die iets toevoegen. Literatuur kan niet zonder details. Met bijzonderheden maak je als schrijver dingen zichtbaar, zodat de lezer zich een situatie, persoon of landschap kan voorstellen. Bovendien maakt het de taal glansrijk.

Jan Brokken over ‘het conflict’

“Een andere manier om je verhaalstructuur te geven is het beschrijven van een conflict. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer het om een ik-verhaal gaat. Wanneer de ik verliefd word op Ada en Ada de ik een kwal vindt, zie je het eerste dikwijls uitvoerig beschreven worden en het tweede in een enkel zinnetje. Je moet je als schrijver in beide personen verplaatsen, je moet evengoed kunnen aangeven waarom Ada de ik niet kan uitstaan.”

Schrijf je levensverhaal

Door Mieke Bouma
Als je je leven als verhaal gaat onderzoeken, zoek je naar de rode draad, naar de symboliek van de gebeurtenissen. Zo kun je een beeld krijgen van jouw leven als uniek gegeven, waarbij ook jij op zoek bent naar de schat. En om die te vinden moet het hele pad afgelegd worden, ontmoet je tegenstanders, raak je op een dwaalspoor, val je door de mand. Al die fases in het proces zijn nodig om tot het fundamentele besef te komen dat je de schat niet buiten jezelf moet zoeken, maar in jezelf.

Debuteren!

Door Frank Noë
(Bijna) iedereen die nog geen boek gepubliceerd heeft, wil maar één ding: debuteren. Met deze tips helpen we je op weg.

En ook:

  • De 5 beste schrijftips van debutant Natasja Bijl
  • De literaire boyband die Lowlands plat speelde
  • Debuteren op je 63e
  • Op gesprek bij een uitgeverij
  • Van Dale Taaptips: schrijfster of schrijver?
  • Hoe een luisterboek een hele nieuwe dimensie geeft aan je verhaal 
  • Tekstuurjeugdliteratuur: bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus bespreekt een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen. Deze keer: een verhaal dat een moeder schreef samen met haar zoontje van zes.
  • Tekstuur Proza: schrijfdocent, redacteur en schrijver Yke Schotanus bespreekt een door een lezer ingezonden kortverhaal.
  • Dichter bij het werk: dichter, journalist en schrijfdocent Remco Ekkers interviewt een dichter over zijn of haar werk, of een specifiek gedicht daaruit. Deze keer: Willem Thies, wiens bundel Toendra werd bekroond met de C. Buddingh-prijs.

Ben je al abonnee? Dan ligt het komende nummer van Schrijven Magazine rond 7 april in je brievenbus.
Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 23 maart 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU