Nummer 1 van 2022

Afbeelding

Covers

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 11 februari in de brievenbus! 
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór woensdag 26 januari 23:59 u. 

JA GRAAG   GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf 15 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
 

Het boek als product

Door Peter de Rijk

Het schrijven van een boek is een magisch gebeuren. Maandenlang ben je bezig dat briljante hersenspinsel van je ‘op papier te zetten’. Vervolgens kost het een jaar aan finetunen en redactie voordat je het met een gerust hart naar een uitgever kunt sturen. Tijd genoeg om alle ins en outs van de roman te overdenken, zou je zeggen. En toch vergeet menig schrijver de andere kant van het schrijven: die van het in de markt zetten van het product dat roman, novelle, verhalenbundel of autobiografie heet. Een boek kan nog zo goed zijn, je moet het ook weten te verkopen. Peter de Rijk legt uit hoe.
 

De valkuilen en de tips van werken met meelezers

Door Nanda Roep

Wie leest er mee tijdens jouw schrijfproces? Er zijn verschillende redenen om te willen werken met meelezers. Tegenwoordig hoor je vaker over zogenaamde ‘sensitivity readers’, mensen uit verschillende culturen die meelezen om pijnpunten op het gebied van diversiteit en inclusie te kunnen aanwijzen. Schrijfster Nanda Roep had al 70 kinderboeken gepubliceerd en 5 romans, voordat ze besloot met een groep van vijf meelezers te gaan werken. In Schrijven Magazine deelt ze haar ervaringen en tips. 
 

Historische fictie: breng het verleden tot leven

Door Anita Larkens

Historische verhalen doen het beter dan ooit. Wegduiken in een andere tijd, andere omgeving – het is een verleiding die veel lezers niet kunnen weerstaan. Als schrijver van een historisch verhaal heb je iets wat je bij andere genres vaak niet hebt: een leidraad. Historische feiten vormen het raamwerk waarbinnen jij je creativiteit mag weven. Hoe? Schrijfster Anita Larkens geeft je wat handvatten met deze workshop-op-papier. 

Zo schrijf je een aantrekkelijk blog

Door Claire Polders 

Talloze ideeën voor columns en artikelen schieten door je hoofd. Je wilt je eigen weblog publiceren en lezers trekken. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Auteur en blogexpert Claire Polders geeft tips over de 10 belangrijke onderdelen van het schrijven van een blog.  

Alvast een tip: 
Stijl: De manier waarop je de inhoud brengt is belangrijk. Je stijl vertelt je publiek meer over wie je bent. Blijf daarom dicht bij jezelf in je stukjes en vermijd een te literaire toon. Schrijf zoals je een verhaal aan vrienden zou vertellen. - Claire Polders
 

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 11 februari in de brievenbus! 
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór woensdag 26 januari 23:59 u. 

JA GRAAG   GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf 15 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Mischa Andriessen geeft poëzietips

Mischa Andriessen volgt andere regels dan de meeste dichters. Zijn gedichten zijn gekenmerkt door de drijfveren van personages en de duidelijke keuzes betreft de vorm: geen interpunctie, hoofdletters aan het begin van elke regel en grammaticaliteit. Voor zijn bundel ‘Het drogsyndicaat’,  het verhaal van de zondvloed als straf voor een onverantwoordelijke omgang met mens, dier en plant , ontvangt Mischa Andriessen binnenkort de Jan Campertprijs. In het interview met Schrijven Magazine geeft hij zijn unieke werkwijze prijs. Je leest het in het komende nummer. 

Als je de interpunctie weglaat, creëer je meerduidigheid: zinnen kunnen op meer manieren gelezen worden. Ik heb dat geleerd van Lucebert, hij gebruikte ook weinig punten en komma’s en dat voelde als een bevrijding voor me: zo kan het dus ook. - Mischa Andriessen

Zo maakt observeren je schrijfstijl beter

Door Peter de Rijk

Waar het kijken bij een schilder, tekenaar of beeldhouwer van zelfsprekend lijkt, verwacht je dat het bij een schrijver of dichter minder essentieel is. Die is immers bezig met natuurlijk klinkende dialogen, de spanningsboog van het verhaal, het plot of zijn personages. Toch blijkt observatie en het bewust zijn daarvan bijzonder belangrijk voor de juiste woordkeuze en details die anders over het hoofd worden gezien. Een mens blijkt namelijk geneigd tot het kiezen van woorden die voor de hand liggen, net zoals een kunstenaar vaak tekent wat hij denkt te zien. Pas bij nadere observatie blijkt een lichaamsdeel, zeker wanneer er sprake is van verkorting, er heel anders uit te zien dan we denken. Door vast te leggen wat we echt zien kunnen we de werkelijkheid benaderen. Een schrijver moet dus leren zien. Alleen zo kan hij de juiste woorden kiezen en de kleuren en materialen benoemen.

Kunstenaars staren zonder enig probleem urenlang naar een landschap of een model. Wij schrijvers zijn wel heel gemakzuchtig... - Peter de Rijk

Met details de emotionele impact op de lezer vergroten

Door Kathy Mathys

Overal lees je dat je sprekende details dient te gebruiken in fictie. Waarom eigenlijk? Bij fictie wil je de lezer laten meeleven, meebeleven. Je wilt als schrijver van fictie (en van verhalende non-fictie) dat de emotionele impact van de gebeurtenissen op de lezer maximaal is. Een van de manieren waarop je die emotionele impact kan vergroten, is door het gebruik van details geschreven. Kathy Mathys legt uit hoe. 

Seeing is believing – details maken het verhaal geloofwaardiger. 

Schrijftips van Gijsje Kooter

“Probeer eens te schrijven zonder bijvoeglijke naamwoorden, zonder metaforen, zonderstijlfiguren. Benoem geen emoties. Wees objectief. Dicht geen menselijke eigenschappen toe aan voorwerpen. Schrijf in chronologische volgorde. Gebruik geen komma’s en probeer per zin maar één ding te vertellen. Dit is de oertekst. Als je nu de tekst gaat aankleden, word je je bewust van je eigen subjectiviteit.” Benieuwd naar de andere 3 tips? Die vind je in het volgende nummer van Schrijven Magazine. 
 

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 11 februari in de brievenbus! 
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór woensdag 26 januari 23:59 u. 

JA GRAAG   GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf 15 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.