Nummer 2 van 2020

Afbeelding

Cover Schrijven Magazine 2 van 2020

IN DIT NUMMER: Hoe Paolo Cognetti zijn stem vond | Debuteren? De allerbeste tips | Jan Siebelink over het belang van details | Zo schrijf je goede dialogen | Jan Brokken over 'het conflict' | Schrijf je levensverhaal | En nog veel meer!

Ben je al abonnee? Dan ligt het komende nummer van Schrijven Magazine rond 14 april in je brievenbus!
Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 30 maart 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Hoe Paolo Cognetti zijn stem vond

Door Vivian de Gier en Marc Brester/A Quattro Mani 

De Italiaanse schrijver Paolo Cognetti brak wereldwijd door met de roman De acht bergen. Hij werd geprezen om de manier waarop hij zijn verhaal vertelde: ingetogen, authentiek en oprecht. In het lentenummer van Schrijven Magazine vertelt Cognetti hoe hij zijn stem vond. ‘De zoektocht naar jouw eigen stem begint met een imitatieproces, dus voor een schrijver in de dop is het belangrijk om helder te krijgen wie zijn voorbeelden zijn.

Lees hier de preview

Zo schrijf je goede dialogen: 7 oefeningen

Door Kathy Mathys
7 oefeningen in het schrijven dialogen, zodat je afgetraind aan je boek of verhaal kunt beginnen!
Lees hier de preview

Jan Siebelink over het belang van details

Door Vivian de Gier
"Er zijn auteurs die graag kaal schrijven, maar ik hou ervan om bepaalde details te gebruiken die iets toevoegen. Literatuur kan niet zonder details. Met bijzonderheden maak je als schrijver dingen zichtbaar, zodat de lezer zich een situatie, persoon of landschap kan voorstellen. Bovendien maakt het de taal glansrijk.

Lees hier de preview

Jan Brokken over ‘het conflict’

“Een andere manier om je verhaalstructuur te geven is het beschrijven van een conflict. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer het om een ik-verhaal gaat. Wanneer de ik verliefd word op Ada en Ada de ik een kwal vindt, zie je het eerste dikwijls uitvoerig beschreven worden en het tweede in een enkel zinnetje. Je moet je als schrijver in beide personen verplaatsen, je moet evengoed kunnen aangeven waarom Ada de ik niet kan uitstaan.”

Schrijf je levensverhaal

Door Mieke Bouma
Als je je leven als verhaal gaat onderzoeken, zoek je naar de rode draad, naar de symboliek van de gebeurtenissen. Zo kun je een beeld krijgen van jouw leven als uniek gegeven, waarbij ook jij op zoek bent naar de schat. En om die te vinden moet het hele pad afgelegd worden, ontmoet je tegenstanders, raak je op een dwaalspoor, val je door de mand. Al die fases in het proces zijn nodig om tot het fundamentele besef te komen dat je de schat niet buiten jezelf moet zoeken, maar in jezelf.

Ben je al abonnee? Dan ligt het komende nummer van Schrijven Magazine rond  14 april in je brievenbus!
Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 30 maart 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Debuteren!

Door Frank Noë
(Bijna) iedereen die nog geen boek gepubliceerd heeft, wil maar één ding: debuteren. Met deze tips helpen we je op weg.

Lees hier de preview

Hoe bereid je je voor op een gesprek bij de uitgeverij?

Door Lidewijde Paris
Eindelijk kom ik aan waar velen willen aankomen: de uitgeverij. Je ziet: dat gaat opeens hard, maar dat is vaak zo bij een uitgeverij. Hollen of stilstaan. Als eenmaal de interesse is gewekt, ga je de molen in en dat wil zeggen: wordt gekeken óf ze je kunnen uitgeven en dikwijls volgt daar dan meteen een datum uit. Hoe bereid je je voor op zo'n gesprek?

Lees hier de preview

Bloggen? 6 essentiële tips!

Ben je influencer of vlogger, maar heb je het gevoel dat je meer kan met het geschreven woord? Of heb je al veel volgers, maar wil je een groter bereik met je verhalen? Begin dan met schrijven van een blog! Wij helpen we je op weg met 6 essentiële tips. 

Lees hier de preview

Simpelweg schrijven

Van tevoren maakt Irma Maria Achten nooit zoveel plannen, ze begint simpelweg te schrijven als ze zich door een onderwerp voelt aangetrokken en de rest volgt vanzelf. De ene keer neemt haar werk de vorm aan van een scenario of een libretto, de andere keer wordt het een liedje of regisseert ze een film. Maar nu  heeft het romanschrijven haar in de greep, op 63-jarige leeftijd debuteerde Achten met de geweldige roman Augustus. 'Het schrijven is voor mij een soort verdwalen, ik ga een gebied in zonder de weg te kennen. Na verloop van tijd kom ik mijn personages tegen en wandelen ze als het ware het papier op.'

Lees hier de preview

En ook:

  • De 5 beste schrijftips van debutant Natasja Bijl
  • De literaire boyband die Lowlands plat speelde
  • Op gesprek bij een uitgeverij
  • Van Dale Taaptips: schrijfster of schrijver?
  • Schrijftips van Mark Boog
  • Hoe een luisterboek een hele nieuwe dimensie geeft aan je verhaal 
  • Tekstuurjeugdliteratuur: bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus bespreekt een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen. Deze keer: een verhaal dat een moeder schreef samen met haar zoontje van zes.
  • Tekstuur Proza: schrijfdocent, redacteur en schrijver Yke Schotanus bespreekt een door een lezer ingezonden kortverhaal.
  • Dichter bij het werk: dichter, journalist en schrijfdocent Remco Ekkers interviewt een dichter over zijn of haar werk, of een specifiek gedicht daaruit. Deze keer: Willem Thies, wiens bundel Toendra werd bekroond met de C. Buddingh-prijs.

Ben je al abonnee? Dan ligt het komende nummer van Schrijven Magazine rond 14 april in je brievenbus.
Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 30 maart 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Foto: Stephan Vanfleteren