Start » Schrijftips

Schrijftips

De beste schrijftips vind je op Schrijven Online

Ben jij op zoek naar schrijftips? Op Schrijven Online vind je de beste schrijftips en schrijfoefeningen, de nieuwste schrijfwedstrijden en heel veel informatie over het schrijven en uitgeven van je boek, verhaal of gedicht. Wil je serieus gaan schrijven? In ons tijdschrift Schrijven Magazine vind je interviews met en schrijftips van binnen- en buitenlandse schrijvers en dichters, redacteuren en literair agenten.

Lees Schrijven Magazine Volg een schrijfcursus Laat je manuscript beoordelenDonkere wolken

4 tips om de donkere dagen door te komen

19 November 2019

Donkere wolken

Het is midden november, en dat betekent dat we tot aan de feestdagen nog een hoop donkere, grauwe en regenachtige dagen voor de boeg hebben. Het is even doorbijten en met een regenjas en handschoenen door het gure herfstweer fietsen. Een goede afleiding voor de donkere dagen is schrijven. Maar hoe gebruik je schrijven om door deze dagen heen te komen? Wij zetten het in 4 tips uiteen.

Verder lezen...

Schoentje

Deze 3 blunders in een sinterklaasgedicht maak je nooit meer

18 November 2019

Schoentje

Afgelopen zaterdag kwam Sinterklaas weer in het land, en dat betekent  pepernoten, cadeautjes en gezelligheid. Ook op pakjesavond waar iedereen hun dichtkunst kan uitoefenen op de sinterklaasgedichtjes. Maar hoe schrijf je nou een goed sinterklaasgedicht? Vermijd in ieder geval de volgende blunders in je sinterklaasgedichten, dat is de eerste stap naar een geslaagde pakjesavond.

Verder lezen...

Ruimteschip

5 tips voor het schrijven van een sciencefictionverhaal

12 November 2019

Ruimteschip

Sciencefiction. Een breed en gevarieerd genre. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw heeft dit genre zijn weg naar het grote publiek gevonden, met films als Star Wars en Star Trek, futuristische stripfiguren en scifi-boeken. Doorgaans omvat sciencefiction futuristische en buitenaardse elementen zoals: ruimtevaart, aliens en geavanceerde technologie. Maar hoe zit het in de scifi literatuur? Hoe schrijf je een sciencefictionverhaal en waar let hierbij op? Wij zetten 5 tips voor je op een rij.

Verder lezen...

'Er was eens' tekstje

4 Don'ts bij het schrijven van een proloog

1 November 2019

'Er was eens' tekstje

In de literatuur is een proloog een tekst die aan het begin van een verhaal komt. Het kan een inleiding zijn (die uitlegt waarom het boek is geschreven), een uitleg wat er aan het schrijven vooraf is gegaan of een inleiding van het verhaal.

Een proloog schrijven lijkt niet moeilijk, maar als schrijver wil je het natuurlijk graag goed doen. Maar hoe schrijf je zo’n tekst eigenlijk? En welke valkuilen moet je absoluut vermijden?  Schrijven Online zet vier tips uiteen voor het schrijven van een proloog.

Verder lezen...

Pennetje

4 tips om het meest uit NaNoWriMo 2019 te halen

1 November 2019

Pennetje

NaNoWriMo begint bijna en jij doet mee! Ja, echt. Als je dit leest, ga je meedoen - weet waar je aan begint. Het is leuk, het is spannend, het is van alles tegelijk. Hoe ga jij het meest uit die 30 dagen halen? Hier zijn 4 tips!

Verder lezen...

disney pixar verhalen

22 storytelling-schrijftips van Pixar

28 Oktober 2019

disney pixar verhalenPixar is de Amerikaanse filmstudio bekend van zijn animatiefilms. Een voorbeeld voor schrijvers vanwege de goede verhalen die een feest van herkenning en emotie zijn. Pixar-regisseur Emma Coats geeft 22 tips voor het schrijven van verhalen.

Verder lezen...

familiegeschiedenis schrijven

4 tips voor het schrijven van verhalende non-fictie

15 Oktober 2019

familiegeschiedenis schrijvenVan familiegeschiedenis tot autobiografie of reportage: verhalende non-fictie is een bijzonder genre dat de laatste jaren flink populairder aan het worden is. De grote hoeveelheid onderzoek die vaak nodig is en het leesbaar maken van feiten, is voor veel auteurs echter een lastige opgave. We geven je vier cruciale tips voor een succesvol non-fictieproject.

Verder lezen...

cliche boek

Zo laat je clichés voor je werken

3 September 2019

cliche boekClichés moet je vermijden. Dat lees je in elk artikel over schrijven en wordt er op elke schrijfsite en in elke Facebookgroep over schrijven ingestampt. En daar hebben de artikelen en cursussen en sites en Facebookgroepen groot gelijk in. Maar clichés kun je toch gebruiken. Niet letterlijk in je verhaal. Maar wel als ideeënbron om origineel te zijn. Want wat is het tegenovergestelde van een cliché? Iets origineels!

Verder lezen...

5 tips om dierverhalen te schrijven

2 September 2019

De kans is groot dat dieren wel eens een rol spelen in je verhalen. Maar hoe beschrijf je een dier geloofwaardig? En hoe verwerk je een dierbeschrijving in een fictieverhaal met menselijke personages? Schrijven Online zet vijf tips op een rijtje voor het schrijven van verhalen met dieren erin.

Verder lezen...

4 tips voor het uitwerken van een verhaalidee

4 tips voor het uitwerken van een verhaalidee

27 Augustus 2019

4 tips voor het uitwerken van een verhaalideeElk verhaal heeft een idee als grondslag: de schrijver wil vertellen wat hij over een bepaalde zaak denkt of voelt. Om deze gedachte uit te werken heeft hij drie gegevens nodig: een personage, een setting en een gebeurtenis.

Verder lezen...

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!