Start » Schrijftips

Schrijftips

De beste schrijftips vind je op Schrijven Online

Ben jij op zoek naar schrijftips? Op Schrijven Online vind je de beste schrijftips en schrijfoefeningen, de nieuwste schrijfwedstrijden en heel veel informatie over het schrijven en uitgeven van je boek, verhaal of gedicht. Wil je serieus gaan schrijven? In ons tijdschrift Schrijven Magazine vind je interviews met en schrijftips van binnen- en buitenlandse schrijvers en dichters, redacteuren en literair agenten.

Lees Schrijven Magazine Volg een schrijfcursus Laat je manuscript beoordelenWat verdien je aan een boek?

18 Juni 2019

Veel aspirant-schrijvers hebben geen idee hoeveel je verdient met een boek. In dit artikel zetten we wat cijfers op een rijtje. Om een indruk te geven houden we in dit artikel een rekenvoorbeeld aan waarbij we uitgaan van een verkoopprijs van €15 (inclusief btw) per stuk.

Verder lezen...

Wat verdien je aan een e-book?

12 Juni 2019

Als je een tekst of verzameling teksten geschreven hebt en je wilt je werk als boek verkopen, heb je verschillende opties. Zeker als je nog geen boeken uitgebracht hebt, is het handig je werk eerst voor te leggen aan een uitgeverij. De mensen van de uitgeverij hebben namelijk veel kennis van het beoordelen van manuscripten op kwaliteit en hoe jouw tekst het beste aan potentiële lezers kan worden gepresenteerd. En verkoop je je werk als e-book, als fysiek boek, of in beide vormen? Lees verder als je wilt weten wat je ongeveer verdient aan de verkoop van een e-book. In dit voorbeeld heeft het e-book een verkoopprijs, inclusief btw, van €10 per stuk. 

Verder lezen...

4 tips voor selfpublishers

11 Juni 2019

Als je je boek gaat uitgeven in eigen beheer, dan staat je een mooie reis te wachten.
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, geven we je vier tips.

Verder lezen...

Schrijftips van Kluun

7 Juni 2019

Tekst: Anouk van Engelenhoven

Kluun, het pseudoniem van Raymond van de Klundert, is in 2003 bekend geworden door zijn bestseller Komt een vrouw bij de dokter. Dit boek is een gedramatiseerd verhaal dat is gebaseerd op zijn levenservaringen met zijn overleden vrouw. Van het boek zijn 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Daarnaast ontving Kluun in 2006 de Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Wat kunnen we van zijn enorme succes leren?

 

Verder lezen...

Verhaalwereld

5 onvergetelijke personages uit de wereldliteratuur

30 Mei 2019

Niet alle beroemde boeken hebben ook beroemde personages. Andersom komen vrijwel alle beroemde literaire personages uit een zogenaamde ‘klassieker’. Ze worden onvergetelijk, en intrigeren ook latere generaties lezers. Wat kunnen deze personages ons leren over schrijven?

Verder lezen...

Schrijftips van Thea Beckman

29 Mei 2019

In september wordt de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische jeugdboek, weer uitgereikt. Thea Beckman staat vooral bekend om haar beroemde boek Kruistocht in Spijkerbroek. Tijdens haar schrijfcarrière heeft Thea Beckman echter 23 boeken geschreven. Wat kunnen schrijvers van vandaag leren van een schrijfster zoals Thea Beckman?

Verder lezen...

Schrijftips van Annie M.G. Schmidt

23 Mei 2019

In het kader van de Annie M.G. Schmidt Week van 15 t/m 25 mei 2019 duiken we in haar taal, leven en werken op zoek naar het geheim van haar schrijfsucces. In deze week wordt haar nagedachtenis gevierd in de dagen rondom haar verjaardag op 20 mei. Welke schrijftips kunnen we uit haar briljante werken en interviews halen?

Verder lezen...

6 motiverende schrijflessen van J.R.R. Tolkien

10 Mei 2019

 

Op 6 juni dit jaar komt de Hollywood-film Tolkien uit in Nederland. Deze dramafilm behandelt J.R.R. Tolkien als jongvolwassene, een tijd die hem als beginnend auteur gevormd heeft. Wat kunnen wij van Tolkien leren over het schrijfproces?

Verder lezen...

Zo voorkom je dat je je als schrijver eenzaam voelt

30 April 2019

Onderzoek toont aan dat schrijven gelukkig maakt, maar schrijven kan ook leiden tot vereenzaming. Schrijvers schrijven vaak afgezonderd van de omgeving, dit levert weinig interactie met andere mensen op. Hoe kun je dit eenzame gevoel voorkomen zonder je focus te verliezen?

Verder lezen...

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!