Afbeelding
RODNAE Productions via Pexels
RODNAE Productions via Pexels
Legendarische werelden waar het onwerkelijke werkelijkheid wordt. Fantasieboeken staan er bekend om. Maar hoe schrijf je over iets wat niet bestaat? In deze serie leer je welke bovennatuurlijke elementen er zijn, hoe je ze kan gebruiken en waar je rekening mee moet houden. Deze week: magie.
Magie kan veel vormen aannemen. Denk maar aan de Ringen der Macht, magische objecten uit de wereld van J.R.R. Tolkien. Met de machtige Ene Ring die Sauron smeedde, kon hij via andere ringdragers zien wat er gebeurde en hun gedachten beheersen. Tolkien heeft de magie eigen gemaakt. Ook jij kan er je eigen betekenis aan geven.
Hoe groter de invloed van magie in je verhaal, hoe langer je waarschijnlijk bezig zal zijn met het uitwerken van je idee. Daarbij kijk je ook naar het verschil tussen harde en zachte magie. Zijn er regels gebonden aan de magie en welke dan? Alle informatie over de mogelijkheden, grenzen en kosten van magie wordt ook wel het magisch systeem genoemd. Het is belangrijk om over elk element van jouw magische systeem na te denken, want anders zul je je lezers verwarren, omdat iets bijvoorbeeld eerst niet kon en nu ineens wel. Beantwoord vragen zoals wie de magie kan gebruiken en waarvoor het dient. Wil je de regels veranderen? Dan moet je dat goed kunnen verantwoorden, door het magische systeem als centraal thema te stellen in je verhaal.
Wat ook goed is om over na te denken is hoe het in de maatschappij en politiek is geregeld. In bijvoorbeeld Harry Potter heeft J.K. Rowling het naar een hoger niveau getild en een ‘Ministerie van Magie’ opgericht. Vraag jezelf af of magie een onderdeel van de maatschappij is of dat er nog weinig over bekend is. Worden bovennatuurlijke krachten bijvoorbeeld gevreesd en gehaat of wordt een magiër gezien als oppermachtige?
Je kan ervoor kiezen om magie op verschillende manieren te laten terugkomen in je verhaal, met elk een eigen magisch systeem. Wat schrijvers vaak moeilijk vinden, is om een magisch systeem te creëren dat authentiek en origineel is. Je wil graag iets wat opvalt en goed past bij je personages en je verhaal. Het kan helpen om een magisch systeem te kiezen dat goed bij je interesses past. Zeker als het de eerste keer is dat je een magisch systeem wil creëren, gaat het makkelijker als je dingen kan onderzoeken die je leuk vindt. Heb je bijvoorbeeld een passie voor Griekse mythologie en wetenschap? Dan heb je waarschijnlijk al veel kennis, waardoor je je magische systeem beter kan uitwerken. Hoe verder je magische systeem ontwikkeld is, hoe beter het voor de lezer te begrijpen is en hoe meer diepgang het verhaal krijgt. Je magische systeem hoeft niet per se logisch te zijn, als het maar doordacht is.
Denk ook goed na over de vorm die je magie wil aannemen. Je hebt natuurlijk tovenaars, magiërs en heksen, maar er zijn veel meer manieren om bovennatuurlijke krachten in je verhaal te laten voorkomen. Denk maar eens aan bekende soorten krachten als gedaanteverwisseling, teleportatie, onzichtbaarheid en de kracht om te genezen. Als je zulke krachten in je verhaal laat voorkomen, geef er dan je eigen draai aan. Leigh Bardugo heeft bijvoorbeeld met De Grishaverse een eigen wereld gecreëerd waarin de ‘Grisha’, een magische elite, elementaire materie manipuleren. Daardoor kunnen bijvoorbeeld bepaalde ‘Grisha’ het ritme van hartkloppingen beheersen. Een soort magie dus, maar dan werkt het net even anders. Door veel te lezen over bestaande magische systemen en door research te doen, kan jij ook inspiratie opdoen voor je eigen magische systeem en heb je een beter idee van hoe zoiets te werk gaat.
Nog een manier om inspiratie op te doen voor jouw unieke magische systeem is door bij dagelijkse activiteiten je om de zoveel tijd af te vragen hoe je magie zou kunnen gebruiken er als het echt bestond. Moet jij bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reizen? Bedenk wat je zou kunnen doen om veel sneller bij je bestemming te komen als bovennatuurlijke krachten bestonden. Je denkt dan over dingen na waar je normaal niet zo snel bij stil zou staan. Ga er dus op uit en ontdek op welke creatieve manieren je magie zou kunnen gebruiken. Kijk niet alleen vanuit je eigen perspectief, maar denk ook na over hoe andere mensen de magie zouden gebruiken in hun leven. Hoe zou bijvoorbeeld een leraar lesgeven over een magisch systeem dat als gevaarlijk wordt gezien? Wat betekent dat voor de leerlingen?
Denk bij ‘harde magie’ (wanneer er regels aan magie verbonden zijn) na over de volledige ‘levenscyclus’ van jouw magische systeem. Met andere woorden: hoe zou het magische systeem personen beïnvloeden gedurende hun leven? Kunnen mensen die al heel lang magie gebruiken voor eeuwig doorgaan of zitten er ook consequenties aan het gebruik van magie, bijvoorbeeld dat het je verzwakt of misschien zelfs doodt?
Bron: Daniel Greene
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.