Afbeelding
pixabay
pixabay
Wil je graag jouw verhaal wat magischer maken, maar heb je geen idee hoe je dit het beste doet? Lees dan de zes onderstaande tips. Voor je het weet tover je zelf zo een heel boek in elkaar!
Een magiesysteem kan zacht zijn of juist hard. Een hard magiesysteem is een systeem waar de regels duidelijk vastliggen. Zo kunnen stuurders in The Last Airbender alleen het element besturen van hun eigen volk en wordt dit ook duidelijk uitgelegd in het verhaal zelf. Als iemand van de vuurnatie is, is het onmogelijk dat hij/zij ook water kan besturen tenzij er duidelijk wordt uitgelegd in het verhaal waarom dit een uitzondering is. Een zacht magiesysteem is een systeem waar de regels minder nauw worden genomen, omdat de magie mysterieuzer is. Denk bijvoorbeeld aan Lord of the Rings. Zo kijken we er niet van op als Gandalf ineens een schild tevoren tovert of de wapens van zijn vijanden zo heet maakt dat ze niet meer aan te raken zijn. Het magiesysteem verbiedt het niet, maar legt ook niet uit waarom Gandalf deze dingen juist wel kan. Meer weten over zachte en harde magie? Kijk dan hier.
Of je nu een hard of zacht magiesysteem kiest, op het moment dat er magie wordt gebruikt vormt er zich een regel. Die regel is: “De magie in deze wereld kan dit doen als dat gebeurt”. Kan je personage op het ene moment wel vuurballen gooien maar op een ander moment niet? Laat dan zien waarom dat zo is! Als je dit niet doet, krijg je een gat in de logica die je probeert op te bouwen. Ook kan er zich ongewild een deus ex machina vormen. Lees hier meer over wat een deus ex machina is.
Het slaan van een zwaard vereist kracht en goede techniek. Het schieten van een geweer vereist nauwkeurigheid, precisie en controle. Wat kost het om magie te gebruiken? Is het jarenlange training in combinatie met talent zoals bij de Jedi’s in Star Wars? Is het iets natuurlijks dat hij/zij heeft meegekregen sinds de geboorte zoals in Harry Potter? Natuurlijk hoef je niet alle vragen te beantwoorden in je boek en mag je magie ook wat mysterieuzer blijven. In Lord of the Rings is de magie onderdeel van de wereld. We weten niet precies waar het vandaan komt of hoe het werkt. Desondanks is Gandalf niet onverslaanbaar en heeft ook hij zijn zwaktes. Wees vooral kritisch!
Het fijne van magie in je verhaal is dat je ontzettend veel vrijheid krijgt om het personage te laten doen wat jij wilt. Waak er echter voor dat je hiermee niet overboord gaat. Het grote risico is dat de spanning verdwijnt uit je verhaal, omdat het probleem toch wel opgelost kan worden met magie. Want als je hoofdpersonage wel roze olifanten kan toveren vanuit het niets, waarom kan hij dan niet de slechterik in een steen veranderen?
Je personage ontwikkelt zich en wordt langzaam beter, maar hoe ontwikkelt je tovenaar zich als vriend, partner en mens? Vergeet vooral niet om ook de persoonlijkheid van je personage te ontwikkelen en denk hierbij vooral aan het effect dat zijn/haar groeiende kundigheid heeft op de mentale staat.
Brandon Sanderson is een beroemde Amerikaanse fantasy-schrijver, bekend van de Mistborn-trilogie. Sanderson heeft drie fundamentele regels gedeeld die hij gebruikt tijdens het schrijven van fantasy-verhalen. Het volgen van deze drie handregels zal je helpen om zelf een goed systeem te bedenken!
“het vermogen van de schrijver om situaties op te lossen met magie houdt direct verband met hoe goed de lezer het magiesysteem begrijpt”. Als personages een probleem oplossen met behulp van magie, moet de lezer begrijpen hoe de magie werkt. Het beste is als van tevoren dit al wordt uitgelegd aan de lezer, voordat het daadwerkelijk gebruikt wordt in het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan Harry Potter. Eerst wordt er uitgelegd waarom een toverstok speciaal is en wat het kan doen. Pas later in het verhaal zien we de toverstok daadwerkelijk gebruikt worden en snappen we ook waarom een gebroken toverstok niet net zo goed werkt als een die heel is.
“Wat de magie niet kan, is interessanter dan wat de magie wel kan”. Een magiesysteem dat niet alles kan oplossen brengt spanning in het verhaal en zorgt ervoor dat zowel de personages als jij als schrijver creatief moet zijn. Als je personage alleen kan vliegen als ze blij is, zorgt dat meteen voor spanning in het verhaal. Want wat nu als ze gedwongen van een klif moet springen maar helemaal overmand is door angst? Dat zorgt meteen voor spanning en creativiteit, juist omdat de magie deze situatie niet kan oplossen.
“Focus je eerst op wat je hebt, voordat je iets nieuws toevoegt”. Een magiesysteem dat relatief weinig kan, maar wel in diepte is uitgewerkt, is beter dan een systeem dat veel kan, maar geen diepte kent. Een goed voorbeeld hiervan is The Last Airbender. Eerst maakt het hoofdpersonage kennis met de basiselementen (water, aarde, vuur en lucht). Na verloop van tijd wordt hij steeds kundiger in deze vier verschillende vormen. Pas veel later in het verhaal komt er een uitbereiding op deze vier vormen: bloed, metaal, bliksem en energie.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.