Afbeelding

Magische vlinders

Pexels

Fantasy schrijven

Wat is er nu zo anders aan fantasy dan aan andere genres? Hoe houd je het geloofwaardig en origineel? En hoe geef jij je boek uit? De redactie van Schrijven Magazine geeft een overzicht van onze tips over het bedenken, schrijven en publiceren van fantasy.

Fantasy schrijven - tip 1: Ontdek wat het fantasy genre inhoudt

Fantasy is een behoorlijk breed begrip. Vaak vallen hieronder ook science fiction, of urban fantasy. Daarnaast spreekt men weleens van 'high fantasy' of ‘low fantasy’. Hoeveel in jouw wereld is verzonnen? Speelt het zich deels af in de wereld die wij kennen? Denk na over de verschillen en bepaal wat voor soort fantasy jij wil schrijven.

Fantasy schrijven – tip 2: Vergeet niet dat je gewoon aan het schrijven bent

Niet bestaande elementen vormen het grootste verschil tussen fantasy en niet-fantasy literatuur. Dit is tevens de reden waarom fantastische verhalen vaak gezien worden als een andere categorie dan ‘normale’ verhalen. Sommige lezers maken de bewuste keuze om niet te lezen over dingen die niet echt kunnen. Toch is fantasy een poplulair genre op een unieke manier, al zijn er in het schrijven ervan veel dingen die ook voor andere genres opgaan. Vergeet dus zeker niet mee te nemen wat je kan halen uit algemene tips voor een boek schrijven.

Fantasy schrijven – tip 3: Bouw een geloofwaardige wereld

Het bouwen van de wereld is zowel een tijdrovend als belangrijk karwei. Er zijn elementen waar je nog niet aan gedacht hebt, die ook uitgewerkt moeten worden voor jouw verhaal. Gelukkig interesseert dit jou als fantasyschrijver waarschijnlijk en kan je dan ook veel plezier beleven aan de worldbuilding.
Een goed gecreëerde setting is iets wat niet alleen schrijvers maar ook lezers waarderen in fantasy. Hoe verder uitgedacht, hoe beter. Mits je het op een subtiele manier in je verhaal verwerkt.
Wees niet bang om tijd te besteden aan jouw worldbuilding. Het loont zowel voor jou als voor de lezer en helpt daarnaast om jouw schrijfmotivatie een boost te geven. Als je de wereld eenmaal goed uitwerkt, groeit ook het enthousiasme om er een verhaal over te schrijven.

Afbeelding

elf cosplay

Fantasy schrijven – tip 4: Magie of niet?

In bijna ieder fantasyboek komt wel een vorm van magie voor. Dit kan overduidelijk zijn, zoals in Harry Potter, of een subtieler element vormen, zoals in Game of Thrones. Hoe je de magie neerzet en gebruikt is helemaal aan jou, maar houd het wel geloofwaardig. 

Fantasy schrijven – tip 5: Leer het verschil tussen harde en zachte magie

Juist door de overvloed aan mogelijkheden, is het lastig waar je moet beginnen. Vaak denkt men aan spreuken, vloeken en elementaire magie. Maar ook draken, eenhoorns of planten met wel heel bijzondere eigenschappen kunnen onder magie vallen. Denk er dus goed over na wat jij wilt. Een handige plaats om hiermee te starten is bij het verschil tussen harde en zachte magie.

Fantasy schrijven – tip 6: Houd de wereld  geloofwaardig

Je hele wereld is misschien verzonnen, maar het moet toch geloofwaardig en realistisch zijn. Liever waarschijnlijke onwaarheden dan onwaarschijnlijke waarheden. Ofwel: het hoeft niet echt te bestaan, als het maar echt zou kunnen zijn. Zorg dus dat je verzonnen elementen realistisch schrijft. 
Fantasy schrijven houdt ook niet in dat je alles in een wereld opnieuw uit moet vinden. Een boom is nog steeds een boom en alle herkenbare elementen die je uit onze wereld wilt gebruiken, mogen terugkomen. Maak een mix tussen het bekende en het onbekende.

Fantasy schrijven – tip 7: Denk ook aan de geloofwaardigheid van de personages

Geloofwaardigheid bestaat daarnaast niet alleen maar uit een worldbuilding. Zoals in alle genres, spelen personages en de manier waarop zij zich gedragen ook een grote rol. Een realistisch hoofdpersoon is dus belangrijk. Zorg ervoor dat de psyche van je personages goed ontwikkelt en hun relaties geloofwaardig zijn. 

Afbeelding

Boek met landschap

Fantasy schrijven – tip 8: Let op het plot

Een typisch element dat vaak terugkeert in fantasy is de queeste, of heldenreis. Meer dan in de meeste andere genres komen elementen uit sprookjes en volksverhalen terug. Dat betekent niet dat jij een goede fee en een boze heks moet hebben of dat ze nog lang en gelukkig leven, maar heeft meer te maken met de structuur van het plot. Het is dan ook leuk om je eens te verdiepen in de structuur van sprookjes.  
Verder let je bij fantasy extra goed op plotholes, die met het creëren van een eigen wereld nogal snel ontstaan. Deze wereld schept wel weer mogelijkheden voor spannende plottwists en cliffhangers.

Fantasy schrijven – tip 9: Vind de juiste uitgever

Fantasy is een redelijk specifiek genre. Stuur je manuscript dan ook naar een specifieke uitgever. Nederland heeft een behoorlijk aantal uitgevers dat zich specialiseert in fantasy/science-fiction. 
Denk er ook aan dat voor een fantasy manuscript vaak iets andere regels gelden dan voor een ander soort manuscript. Het woordenaantal is gebruikelijk een stuk hoger.

Heb je nog meer tips nodig? Ook speciaal voor fantasy zijn er schrijfboeken en cursussen te vinden. Een goede manier om je te verdiepen als jij met fantasy aan de slag gaat. 
 

 

 

Schrijftips, blogs en nieuws over het fantasygenre

De inspiratie die je op kunt halen uit volksverhalen: de Basilisk van Utrecht
Draken en elfen over de jaren heen: de ontwikkeling van het fantasy genre
Hoeveel woorden heeft een boek?
5 schrijflessen van J.K. Rowling om over na te denken op Harry Potter dag
5 tips om gaten in je plot te vermijden
Waarom een fantastisch element van toegevoegde waarde kan zijn voor je roman
Zo maak je een mooie wereldkaart voor jouw fantasyverhaal
Wat inspireerde J.R.R. Tolkien voor The Lord of the Rings?
Zo creëer je een mythe die lezers omverblaast
Zo betover jij je lezers met een uniek magisch systeem
Actie opbouwen in een verhaal: zo schrijf je goede vechtscènes
De magie van voorspellingen: zo gebruik je een vloek of profetie in je fantasieverhaal
Zo laat je jouw personages geloofwaardig tijdreizen
Een Young Adult Fantasy boek schrijven: zo doet Rani de Vadder het
Zo wek je jouw verzonnen wezen in je fantasieverhaal tot leven
Wat kun je als schrijver leren van de Wheel of Time?
Wat als je personage uitverkoren is?
5 gave schrijfwedstrijden om aan mee te doen deze herfst
Hoe bouw je je eigen fantasy- of sciencefictionwereld
5 tips voor het schrijven over politieke intrige
De 7 worldbuilding tips van Kim ten Tusscher
7 Bouwstenen voor worldbuilding die je niet mag missen
Science fiction of fantasy schrijven? Lees deze 5 schrijfboeken!