Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Wanneer je aan het schrijven bent, kan er zomaar iets voorkomen in je plot wat niet (meer) klopt. Je bent afgeleid, vergeetachtig of de fout is er op een andere manier ingeslopen. Het is fijn om deze plot holes te vermijden waar kan, en ze eruit te filteren wanneer je gaat herschrijven!
Een verhaal bestaat uit enorm veel elementen die je aan elkaar schrijft en die weer invloed uitoefenen op elkaar. Het is dus niet gek dat foutjes je verhaal in sluipen. Er zijn drie soorten fouten die het meeste voorkomen.
Sommige schrijvers houden ervan om hun hoofdstukken uit te plannen en hebben al een samenvatting van elk hoofdstuk voor ze beginnen met schrijven. Deze schrijvers zullen minder snel fouten maken in het plot dan schrijvers die een sprong in het diepe nemen. Ook al begin je liever met schrijven en kijk je waar het verhaal je brengt: maak dan achteraf een korte samenvatting van je scène. Schrijf in een zin waar het zich afspeelt, welke personages betrokken zijn en wat er gebeurt. Je ontdekt dan plot holes voordat ze ontstaan.
Een fout ontstaat al wanneer je schrijft dan Hannah bruine ogen heeft, terwijl ze in een eerder hoofdstuk nog blauwe ogen had. Of dat ze naar school ging in Groningen, terwijl je schreef dat ze opgroeide in Amsterdam. Is ze in haar jeugd verhuisd, vraagt de lezer zich af. Dit soort fouten voorkom je door een samenvatting per personage te maken. Denk aan de volgende punten:
Gaten in het plot ontstaan snel wanneer je ingewikkelde ‘plotpoints’ en subplots gebruikt. Stel: je schrijft 5 perspectieven, al deze personages hebben een belangrijk doel, wat ze doen heeft invloed op elkaar. Oh, ja: en als subplot krijgen twee personages een relatie. De complexiteit kan fouten in de hand werken. Kijk nog eens naar je plot: heb je dit echt allemaal nodig of kan je wat weglaten?
Genres die veel plot holes kennen, zijn fantasy en science fiction. Door het creëren van je eigen wereld, ontstaan er al snel tegenstrijdigheden of inconsistenties. Als je op een planeet geen zwaartekracht hebt, maar een scène schrijft waar overduidelijk zwaartekracht in voorkomt, dan gaat het al mis. Door een encyclopedie van je wereld te maken, kan je dit voorkomen.
Alle fouten in het plot die je niet hebt kunnen vermijden tijdens het schrijven, moet je alsnog uit het verhaal halen. Daarvoor moet je het manuscript even wegleggen. Wanneer je er met frisse ogen naar kijkt, kan je het bekijken als lezer. Wat zou iemand opvallen die het verhaal nog nooit heeft gelezen? Wanneer jij de meeste fouten eruit hebt gehaald, moet je het zeker nog door anderen laten lezen. Proeflezers zien vast en zeker nog plot holes die jij gemist hebt!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!