Afbeelding

rewrite

Pexels

Leren schrijven

Je wil beter leren schrijven, maar waar begin je? De experts van Schrijven Magazine nemen je mee door de stappen om een betere schrijver te worden. Je leert je personages neerzetten, schrijftechnieken toepassen, verschillende genres schrijven en nog veel meer!

1. Leer schrijven van de meesters

Een groot voordeel: je bent niet de eerste die een boek wil schrijven. Dat betekent dat je het wiel niet opnieuw uit hoeft te vinden. Maak daar gebruik van! Lees schrijfboeken van bekende schrijvers zoals Stephen King, leer van de experts in Schrijven Magazine of luister een podcast van een schrijver. Ook als je niet aan het schrijven bent, kun je wat leren.

 
2. Leer een idee uitwerken tot een verhaal

Van al dat lezen heb je bakken aan inspiratie gekregen. Een idee komt vaak snel, het uitwerken tot een verhaal is toch lastiger. Verdiep je in de plot. Wat wordt het verhaal dat jij wil vertellen? Hoe verloopt het, tegen welke obstakels loopt je personage aan, en hoe loopt het af? Laat alle vragen op je af komen en beantwoordt ze voor jezelf. Dit proces stopt niet! Ook tijdens het schrijven zullen er vragen blijven opborrelen. 

3. Leer personages neerzetten

Sommige schrijvers beginnen juist niet bij het bedenken van een plot, maar werk eerst de personages uit. Zij dragen immers het plot en oefenen er invloed op uit. Maak ze origineel, rond of vlak, luid of stil. Alles is mogelijk, zolang je maar creatief bent.

Afbeelding

personages leren schrijven

4. Leer verschillende schrijftechnieken

Er komt zo veel kijken bij het schrijven van een boek en de schrijftechnieken vliegen je om de oren. Show, don’t tell, freewriting, zintuigelijke- en omgevingsbeschrijvingen en nog veel meer. Lees erover, probeer ze uit en probeer het opnieuw totdat je de technieken onder de knie hebt. 

5. Leer verschillende genres kennen 

De literatuur kent vele genres en sommige zullen je meer liggen dan andere. Toch kun je van elk genre iets leren. Van een kort verhaal leer je beknopt schrijven, van een literaire roman leer je het belang van woordkeuze, van thrillers steek je iets op over spanning schrijven en van fantasy leer je verder kijken dan je neus lang is. Allemaal handig om in je gereedschapskist te hebben!

6. Leer dialogen schrijven

Dialogen schrijven is een kunst. Zijn je dialogen ongeloofwaardig, klinken alle personages hetzelfde of gebruik je de interpunctie verkeerd? Dat leidt de lezer af. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in wat een dialoog echt goed maakt. Schrijf eens een dialoog tussen personages zonder hun namen erbij te noemen. Zou je lezer ze nog kunnen onderscheiden?

7. Leer verschillende vertelperspectieven te gebruiken

Het vertelperspectief kiezen is een belangrijke keuze voor je boek. Welk personage heeft het meeste te vertellen? Om wie draait het plot? En schrijf je het verhaal dan in de eerste of derde persoon? Wissel je van perspectief? Elke keuze moet in ieder geval bijdragen aan het verhaal dat je wil vertellen. En om die keuze weloverwogen te maken, is het handig om alle perspectieven een keer geschreven te hebben.

8. Maak schrijfkilometers

En dan: schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Want laten we eerlijk zijn: van schrijfkilometers maken leer je het meeste! Pak pen en papier of kruip achter je laptop en schrijf. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

9. Leer productief te zijn

Bij het schrijven hoort ook productief zijn. Veel auteurs zweren erbij om elke dag te schrijven, het liefst zelfs een paar uur. Dat is lastig te combineren met je dagelijkse leven, maar regelmatig en productief schrijven zal je zeker vooruithelpen. 

10. Wees niet bang om fouten te maken

Van fouten maken kun je leren en dat geldt ook bij schrijven. Je zult heus wel eens iets in het plot vinden dat niet klopt of een beschrijving schrijven die iemand anders niet voor zich ziet. Dat is niet erg! Zolang je maar leert van je fouten.

11. Schrijf een eerste versie

En als je dan begint aan je boek: maak die eerste versie af. Besteed niet te veel tijd aan herschrijven, want dan kom je nooit verder. Maak meer kilometers, laat je creativiteit het werk doen en schrijf het boek af.

12. Herschrijf

Ja, dan pas komt de herschrijffase. Ook het herschrijven is een vak apart en je moet een manier vinden die voor jou werkt. Als je meer boeken schrijft en dus vaker herschrijft, zul je vanzelf ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Afbeelding

Herschrijven leren schrijven

13. Begin opnieuw

Wees niet bang om opnieuw te beginnen. Of het nou gaat om een scène die je helemaal opnieuw schrijft of om een volgend boek. Alle stappen doorlopen is juist het mooie van het schrijfproces.


14. Geef niet op en geniet!

Het is een grote opgave, maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen! Vraag op het forum voor advies, maak schrijfopdrachten en geniet vooral van het schrijfproces.
 

Wekelijkse schrijfopdracht #292
11 wetenschappelijke redenen waarom schrijven goed is voor je gezondheid
Wat is het verschil tussen een intern- en extern conflict?
9 manieren om effectief je personages te beschrijven
Zo weet je wanneer je klaar bent om te beginnen aan je verhaal
10 fouten die een thrillerschrijver nooit mag maken
5 tips om gaten in je plot te vermijden
Een goede haiku schrijven in 7 stappen
3 tips voor het schrijven van een tranentrekker
2 gouden tips om aanhalingstekens correct te gebruiken
Schrijftips van Ilja Leonard Pfeijffer
8 fouten die elke beginnende schrijver maakt – en hoe je ze voorkomt
Wat voor schrijver ben jij?
Zo breng je structuur aan in je schrijfroutine
Hoe schrijf je de ultieme liefdesbrief?
Dit zijn de mooiste Nederlandse woorden
30 NaNoWriMo-tips – we zijn er bijna!
Schrijf je sinterklaas of Sinterklaas?
Wanneer is een scène klaar?
Redigeren als een pro, wijzigingen bijhouden in Word
Hoe herhaling kan werken
5 redenen om stage te komen lopen bij Schrijven Online
Het laatste hoofdstuk schrijven: dit is wat je moet weten
4 stappen om alle feedback in je voordeel te gebruiken