Start » Techniek » Leren schrijven

Leren schrijven

Schrijven Online leert je beter schrijven

Wil jij betere verhalen, romans of gedichten leren schrijven? Op Schrijven Online, de grootste schrijfwebsite van nederland, vind je alles wat je nodig hebt. Om te beginnen: heel veel schrijftips en schrijfoefeningen. Een paar voorbeelden van onze tipartikelen: 6 manieren om de spanning in je verhaal vast te houden. En: 5 tips voor het schrijven van een non-fictie verhaal.  Nog veel meer schrijftips vind je hieronder. 

Voor beginners én gevorderden

Schrijven Online is er voor schrijvers van alle leeftijden, voor beginners en gevorderden. Voor schrijvers die werken aan een eigen boek of verhaal, of aan gedichten, columns of blogs. Op Schrijven Online vind je niet alleen heel veel informatie over het schrijversvak, we hebben ook een drukbezocht forum waar je terecht kunt voor feedback en advies.

Iedere week een schrijftip in je inbox?

Meld je aan voor de (gratis) Schrijven Nieuwsbrief


Tips, nieuws en blogs over het (leren) schrijven van verhalen, gedichten of romans

Alles over flashbacks les je in Schrijven Magazine

Minicursus flashbacks door onze hoofdredacteur Frank Noë

21 November 2019

Alles over flashbacks les je in Schrijven MagazineVeel schrijvers hebben moeite met het goed toepassen van flashbacks. Ze grijpen er te makkelijk naar, bedden ze niet goed in het verhaal, maken het voor de lezer onnodig moeilijk et cetera. Onze hoofdredacteur Frank Noë legt uit hoe je flashbacks wél goed kunt toepassen.

Lees Schrijven Magazine!

Scenario schrijven: de held moet obstakels overwinnen

18 November 2019

Lees Schrijven Magazine!In het grote middendeel van het scenario, waarin bijna alles zich afspeelt, daar gebeurt het. Als de held het meisje dat hij bij net ontmoet heeft, onmiddellijk krijgt, dan heb je geen verhaal. De held moet obstakels overwinnen, op die manier wordt het spannend, leef je als kijker mee en hoop je dat het hem gaat lukken.

 

Schrijftips van niña Weijers? Lees Schrijven Magazine

Schrijftips van toptalent Niña Weijers

10 November 2019

Schrijftips van niña Weijers? Lees Schrijven MagazineBij het schrijven van een boek komen duizend en één dingen kijken, van het neerzetten van sterke personages tot het maken van een goede grap. Niña Weijers, winnaar onder meer de prestigieuze Anton Wachter Prijs, legt uit waarom het begin van een roman het halve werk is.

Taaltips lees je in Schrijven Magazine

Taaltips: Taal en logica

9 November 2019

Taaltips lees je in Schrijven MagazineEr zijn mensen die graag willen dat alle taalverschijnselen logisch verklaarbaar zijn. Dat lukt misschien nog wel bij zoiets als werkwoordvervoegingen. Of je een -d, een -t of -dt schrijft, is soms weliswaar lastig te bepalen, maar door het logisch toepassen van de regels kun je er toch uit komen.

Taaltip: is het bv , b.v., BV of B.V.?

4 November 2019

Als het gaat om de afkorting voor ‘besloten vennootschap’ is het: bv. Je schrijft kleine letters, omdat het onderliggende woord geen naam is. Je kunt het ook in het meervoud gebruiken: twee bv’s.

Schrijftips van Anne-Gine Goemans? Lees Schrijven Magazine

Schrijftips van Anne-Gine Goemans

3 November 2019

Schrijftips van Anne-Gine Goemans? Lees Schrijven MagazineAnne-Gine Goemans is schrijver en journalist. Ze debuteerde in 2007 met de roman Ziekzoekers, die werd bekroond met de prestigieuze Anton Wachterprijs voor het beste debuut. Met haar vorige roman Honolulu King (2015) brak ze door naar een groot publiek. Wat zijn haar beste schrijftips?

Halloween pompoen

Zo schrijf je een goed horrorverhaal

29 Oktober 2019

Halloween pompoen

Halloween komt eraan, en dat betekent een hoop enge films, bloedstollende verhalen en griezelige kostuums. De horrorsfeer van Halloween is niet voor iedereen weg gelegd, maar sommigen zullen maar al te graag met gedempte lichten een enge film kijken of een horrorboek lezen. Denk je liever zelf aan het schrijven van een horrorboek? Dan zijn hier vijf tips van bekende horrorschrijvers over hoe je een horrorverhaal schrijft.

disney pixar verhalen

22 storytelling-schrijftips van Pixar

28 Oktober 2019

disney pixar verhalenPixar is de Amerikaanse filmstudio bekend van zijn animatiefilms. Een voorbeeld voor schrijvers vanwege de goede verhalen die een feest van herkenning en emotie zijn. Pixar-regisseur Emma Coats geeft 22 tips voor het schrijven van verhalen.

Verder lezen...

Tinnitus

‘Ik heb toen bewust gekozen om mijn leven in te richten op het schrijven’

27 Oktober 2019

 Melanie MarsmanDe wereld van Gregor Verwijmeren staat op zijn kop in 2011. ‘Beide benen en zijn armen erbij als fooi’, zou hij opofferen om van zijn tinnitus af te komen, een vorm van gehoorschade die zorgt voor een continue fluittoon, ruis, boor, knars of sirene. De wereld van Verwijmeren cirkelt om deze gekmakende klanken in zijn hoofd, die uiteindelijk de kern vormen van zijn debuutroman, De vorm van geluid die verscheen bij de gerenommeerde uitgeverij Van Oorschot.

zin afbreken streepje

Je zin afbreken: hoe gebruik je het afbreekstreepje goed?

14 Oktober 2019

zin afbreken streepjeDe vorige keer hebben we het gehad over het koppelteken en weglatingsstreepje. In zijn boek Nieuwe Leestekenwijzer, dat enkele maanden geleden is verschenen, noemt Peter van der Horst meer dan twintig toepassingen van (horizontale) streepjes. Nu is het afbreekstreepje aan de beurt.

Lezende kinderen

Kinderboeken schrijven: hoe doe je dat?

3 Oktober 2019

Lezende kinderenDe Kinderboekenweek is weer van start gegaan, en dat betekent dat kinderverhalen en het schrijven ervan in de schijnwerpers komen te staan. Hoewel het misschien makkelijk lijkt, is een kinderboek schrijven nog helemaal niet zo simpel. Want hoe spreek je die jonge lezertjes aan met je verhaal? En welke schrijfstijl gebruik je? Voor schrijvers die graag voor kinderen willen schrijven, volgen hier vier tips voor het schrijven van een kinderboek.

leestekens streepjes

Leestekens: die lastige streepjes ook

24 September 2019

leestekens streepjesDe vorige keren hebben we het gehad over aanhalingstekens. Nu zijn de streepjes aan de beurt, in alle soorten en maten. In zijn boek Nieuwe Leestekenwijzer noemt Peter van der Horst meer dan twintig toepassingen van (horizontale) streepjes, maar het gaat nu om de hoofdzaken.

cliche boek

Zo laat je clichés voor je werken

3 September 2019

cliche boekClichés moet je vermijden. Dat lees je in elk artikel over schrijven en wordt er op elke schrijfsite en in elke Facebookgroep over schrijven ingestampt. En daar hebben de artikelen en cursussen en sites en Facebookgroepen groot gelijk in. Maar clichés kun je toch gebruiken. Niet letterlijk in je verhaal. Maar wel als ideeënbron om origineel te zijn. Want wat is het tegenovergestelde van een cliché? Iets origineels!

Verder lezen...

5 tips om dierverhalen te schrijven

2 September 2019

De kans is groot dat dieren wel eens een rol spelen in je verhalen. Maar hoe beschrijf je een dier geloofwaardig? En hoe verwerk je een dierbeschrijving in een fictieverhaal met menselijke personages? Schrijven Online zet vijf tips op een rijtje voor het schrijven van verhalen met dieren erin.

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!