Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
7 schrijfboeken die iedere schrijver in de kast moet hebben staan
Eén enkele schrijfcursus volgen is natuurlijk niet voldoende om alles te leren wat er te leren valt over schrijven. Naast het nemen van een abonnement op Schrijven Magazine, kun je ook in je schrijftalent investeren door schrijfboeken te lezen. Welke schrijfboeken moet je als schrijver écht in de kast hebben staan?
1. Stephen King – Over leven en schrijven
Stephen King is een legende in de boekenwereld. Over leven en schrijven is een semi-autobiografisch schrijfboek. Hij vertelt hierin over zijn jeugd, hoe hij begon te schrijven en wat hem inspireert. Daarnaast biedt hij een beknopte schrijfcursus over zijn werkwijze, hoe hij zijn verhalen uitwerkt en hoe het schrijversvak eruit ziet.
2. Robert McKee - Dialogue: The Art of Verbal Action for Page, Stage, and Screen
In Dialogue: The Art of Verbal Action for Page, Stage, and Screen geeft McKee inzichten in hoe personages met elkaar spreken op het scherm, op het podium en op papier. Hoe schrijf je dialoog op een geloofwaardige en interessante manier? Succesvolle mensen uit de filmwereld, zoals Peter Jackson, Geoffrey Rush en schrijvers van Pixar volgden ooit schrijfworkshops bij McKee.
3. Sol Stein – Stein on Writing
In Stein on Writing geeft Sol Stein praktische adviezen voor schrijvers van alle niveaus, voor zowel fictie- als non-fictieschrijvers. Aan de hand van voorbeelden uit bestsellers en studentenwerk geeft Stein gedetailleerde inzichten in personages, dialoog, tempo, flashbacks en andere schrijftechnieken.
4. John Gardner – De kunst van het schrijven
De kunst van het schrijven is een klassieker onder schrijfboeken. In het boek behandelt Gardner alle ideeën, valkuilen en oplossingen bij het schrijven van romans en verhalen. Van 'het artistieke mysterie' tot het opzetten van een intrige. Hij biedt talloze oefeningen en tips om schrijvers de kunst van het schrijven te leren.
5. Julia Cameron – The Artist’s Way
The Artists’s Way is een echte klassieker onder de schrijfboeken. Door middel van 12 opdrachten en zelfreflectie leer je creativiteit toe te passen en creatieve blokkades te doorbreken. Veel mensen vinden The Artist’s Way wel redelijk zware kost – het is misschien meer een soort zelfstudieboek.
6. Mieke Bouma - De 12 oerkarakters in storytelling
Dit boek is het vervolg op Storytelling in 12 stappen, eveneens van Mieke Bouma. De 12 oerkarakters van storytelling is een handleiding voor beginnende schrijvers voor het creëren van personages. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de twaalf archetypes, klassieke figuren die al eeuwen verschijnen in verhalen.
7. Jan Veldman - De 36 dramatische situaties
In de achttiende eeuw beweerde de Italiaan Gozzi al dat er maar zesendertig dramatische situaties bestonden, waar alle verhalen en verhaalelementen op gebaseerd zijn. De 36 dramatische situaties biedt nieuwe inzichten in deze theorie.
Gerelateerd
Techniek
Service
Genre
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!