Afbeelding

DBC Pierre geeft eigenzinnige schrijflessen in nieuw schrijfboek

In zijn nieuwe boek, Laat ze maar denken dat je als schrijver geboren bent, mixt schrijver DBC Pierre een autobiografie, essay en een schrijfgids tot een vermakelijk handboek voor zowel beginnende als ervaren schrijvers.

Voordat DBC Pierre debuteerde met Vernon God Little, waarmee hij de felbegeerde Man Booker Prize won, had de auteur geen enkele schrijfcursus of literaire opleiding gevolgd. Nu, een handvol boeken later, komt hij dan ook met een onconventioneel schrijfboek.
Op humoristische en licht anarchistische manier bespreekt hij verschillende klassieke schrijfmethodes, zoals show, don’t tell en het schrijven in drie scènes met begin, midden en eind.

‘Show, don’t tell. Dat is misschien het grootste probleem met fictiemanuscripten. Creatief schrijven is de kunst van suggestie, en dat is wat het krachtig maakt; we creëren geen
beelden, maar suggesties die ze opwekken.’

Hij legt de methodes uit en deelt daarbij zijn eigen visie op het schrijfproces en het structureren van een boek. Dit doet hij aan de hand van (deels) autobiografische anekdotes en inspirerende citaten van andere auteurs, zoals Mark Twain en Dostojevski.

Inspiratie

Hoewel het boek totaal niet vergelijkbaar is met klassieke boeken over schrijven, zal het voor veel lezers een bron van inspiratie en herkenning zijn. DBC Pierre bespreekt open en eerlijk over al zijn ervaringen met schrijven, ook de onzekerheid wanneer je begint aan een manuscript:
‘[…] Want een boek schrijven, vooral een literair boek, is iets anders dan basketbal. Als je mislukt als basketballer, misluk je als basketballer. Als je mislukt als schrijver van literatuur, dreig je ook te mislukken als mens, want de hele matrix van je bestaan wordt ingezet. Dus dit is het gedeelte van het boek waarin ik waarschuw: doe het niet! Ben je totaal gestoord? De kans dat je een boek afkrijgt is een op duizenden! Zo, tot zover de waarschuwing. Als je net zo bent als ik, negeer je haar.’

Uit: Laat ze maar denken dat je als schrijver geboren bent

Uitgeverstaal

Achterin het boek heeft de auteur een ‘verklarende woordenlijst’ bijgevoegd, bedoeld om schrijvers te helpen bij het vertalen van uitgeverstaal. Met een dikke knipoog, natuurlijk. Zo zou een uitgever die ‘goed’ zegt, eigenlijk ‘bagger’ bedoelen. Als hij ‘briljant’ zegt betekent het slechts ‘goed’ en pas wanneer hij een boek ‘een wonder’ noemt, vindt hij het boek briljant.

Masterclass

Tijdens het Crossing Border-festival in Den Haag (2 tot 6 november) geeft DBC Pierre een masterclass. Meer informatie en tickets via de site van Crossing Border.

Techniek

Service