Afbeelding

Typmachine

Typemachine

Foto: Pexels

Boek schrijven

Als je graag een boek wilt schrijven, is de eerste stap vaak de lastigste: namelijk beginnen. Want ja, waar start je? Er komt zoveel bij kijken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zet de redactie van Schrijven Magazine 7 tips voor je op een rij om je op weg te helpen!

Tip 1: Werk het plot in grove lijnen uit

Sommige schrijvers beginnen graag meteen bij het eerste idee zonder het plot verder uit te werken. Voor beginnende schrijver is het niet aan te raden, want voor je het weet loop je vast. Zet daarom het plotverloop in ruwe lijnen op papier. Hiervoor kan je een plotstructuur gebruiken als basis zoals de ‘three act structure’. Deze geeft je een houvast voor de belangrijkste plotpunten. Vooral als je al een idee hebt voor het einde, kan je hier makkelijk naar toe werken. Boeken van bekende auteurs lezen helpt natuurlijk ook om te begrijpen wat werkt en wat niet. 

Extra tip: Alvast een synopsis voor je boek schrijven kan je ook helpen! Zo heb je meteen voor ogen wat de belangrijkste plotlijnen zijn en vind je een focus.

Tip 2: Beantwoord een aantal vragen over de belangrijkste personages

Naast een plot heb je personages nodig. De hoofdpersonages gaan het verhaal voortdrijven, dus het is belangrijk om het een en anders over ze te weten. De naam, hoe ze eruit zien en hun achtergrond zijn natuurlijk belangrijk. Maar nog belangrijker is hun persoonlijkheid. Deze gaat zorgen voor voortgang van het boek en brengt ze in conflict met andere personages. Kortom: dat maakt het spannend!

Wil je meer weten over personages? 4 tips voor het schrijven van een rond personage

Tip 3: Denk na over het perspectief

Nog een belangrijke keuze: wie gaat het verhaal vertellen? Welk personage is de persoon die we gaan volgen in jouw boek? Of wil je liever een alwetende verteller? Kies je voor een ik-perspectief of ga je voor ‘hij/zij’? Of neem je meerdere perspectieven? Keuzes rondom perspectief moet je nemen voordat je gaat schrijven. 

Tip 4: Bedenk waar het verhaal moet beginnen

Als je het plot, de personages en het perspectief hebt bedacht, kan je beginnen met schrijven. Eindelijk! Alleen, waar begin je? Je kan in chronologische volgorde beginnen of halverwege het verhaal binnenvallen om de spanning te verhogen. Begin je met een proloog of juist niet? Het is aan jou om te beslissen wat past bij jouw boek. Of win feedback in van andere schrijvers als je twijfelt!

Afbeelding

Kijk de kunst af en lees

Tip 5: Lees je in over een schrijftechnieken

Schrijven leer je vooral door het veel te doen, maar het kan geen kwaad om je in te lezen in een aantal schrijftechnieken die je ongetwijfeld gaat gebruiken. Denk aan de dialogen tussen de personages, maar ook hoe je de gebeurtenissen levendig opschrijft met de techniek show, don’t tell

Weten welke valkuilen zijn, kan je ook helpen tijdens het schrijven: De 4 meest gemaakte fouten bij het schrijven van een boek en tips om ze te voorkomen

Tip 6: Zoek momenten waarop jij fijn kan schrijven

Je bent lekker aan het schrijven, nu moet je dit nog volhouden! Een vaak gehoorde tip is om elke dag te schrijven. Dat werkt misschien voor bekende schrijvers, maar voor de beginnende schrijver is dit een onrealistische standaard en werkt het misschien zelfs demotiverend. Belangrijk is dat je de tijd vindt om te schrijven, op momenten die jou uitkomen. Blok een paar uur in je agenda, zet ‘een uur schrijven’ boven aan je to-do-lijst of zeg dat niemand je op zaterdagochtend mag storen. 

Tip 7: Overkom je writer’s block

Als het schrijven maar niet wil lukken, heb je last van een writer’s block. Vreselijk! Het is de kunst om toch door te zetten. Schrijf bijvoorbeeld eens een kortverhaal, een gedicht of zelfs een dagboek. Wat voor vorm maakt niet uit, maar bezig zijn met schrijven wakkert je creativiteit aan. Wie weet is dat al genoeg genoeg om over je writer’s block heen te komen!

Zo heb je een goed begin gemaakt aan je boek. De volgende stap? Het boek afschrijven natuurlijk!
Meer schrijftips? Je vindt ze hieronder!

Dump je te veel informatie in de dialogen? – 3 oplossingen
5 tips om gaten in je plot te vermijden
3 tips voor het schrijven van een tranentrekker
Zeven schrijftips van John Grisham
Waarom je zoveel mogelijk afwijzingen moet verzamelen als je gepubliceerd wilt worden
Inspirerende vasthoudendheid voor schrijvers
Schrijftips van Ilja Leonard Pfeijffer
3 schrijftips van Haruki Murakami
Gebruik deze checklist voor een perfecte plottwist
Je manuscript opsturen naar een uitgeverij: de do’s and don’ts
8 fouten die elke beginnende schrijver maakt – en hoe je ze voorkomt
Drie tips voor een fantastische spanningsboog
Nóg vier veelvoorkomende verbeterpunten
5 vaardigheden die je (naast schrijven) nodig hebt om een succesvolle schrijver te worden
Writer’s block is een leugen
5 manieren om sneller te schrijven
Het favoriete boek van je personage
Tegen welk onrecht staat je personage op?
Spelen met tijd in je verhaal
De spaarpot van je personage
5x Manieren om een plot te schetsen
Wat is het trotse moment van je personage?
Hoe vaak moet je je boek herschrijven?
Waar heeft je personage geduld voor?