Afbeelding
Fofo: Pexels
Fofo: Pexels
Het dagelijkse leven is druk, dus een goede schrijfroutine vinden is een hele opgave. Wanneer je echt een boek wilt schrijven, is het van belang om regelmatig achter je laptop te kruipen. Met deze 5 tips zorg je dat een gezonde schrijfroutine krijgt.
Het liefst wil je meteen beginnen aan je boek, toch? In het wilde weg beginnen met schrijven is niet bevorderlijk voor je schrijfroutine. Je raakt snel de draad kwijt, loopt tegen een writer’s block aan of je hebt het gevoel dat je geen concrete stappen zet. Wanneer je een schrijfplan maakt weet je niet alleen wat je moet schrijven, maar ben je ook blij wanneer je een stap in je plan hebt behaald. Niets is fijner dan een doel van je to do-lijst afstrepen toch? Implementeer je schrijfplan dus in je schrijfroutine. Misschien werkt het voor jou om eerst 10 minuten te doen aan freewriting, voordat je echt aan je boek begint elk weekend.
Dat brengt ons bij het tweede punt. Vind een echt ritme. Er is een reden dat veel mensen goed werken met een 9-5 baan, achter hetzelfde bureau met hetzelfde koffiekopje. Het is een gewoonte geworden. Vind dus zo’n zelfde gewoonte voor het schrijven en je zal merken dat je vanzelf makkelijker opstart. Zorg dat je op dezelfde plek werkt, op een specifieke dag en tijd en voor een x-aantal uren of tot je een x-aantal woorden hebt geschreven. Werk je onregelmatig? Probeer dan op z’n minst tijdblokken in te plannen in je agenda om te schrijven.
Je hebt besloten: elke zaterdag zit je van 9 tot 12 uur achter je laptop op zolder. Neem die tijd dan ook echt om te schrijven en zorg dat je geen afleiding hebt van het internet of je telefoon. Zet een wekker (neem dan een ouderwetse wekker, geen telefoon) en wees deze 3 uur bezig met je verhaal. Misschien schrijf je de ene keer 500 woorden en de andere keer 3000. Dat maakt niet uit, het gaat erom dat je schrijft!
Succesvolle schrijvers werken op deadlines. De redacteur wil 1 augustus het afgeronde manuscript op het bureau hebben liggen, dus je moet wel. Als beginnende schrijver heb je deze druk niet, dus het is makkelijk om het schrijven een keertje over te slaan. Handig is dan om deadlines te zetten voor jezelf. Dat kan in je schrijfplan, maar je kan dit ook met anderen doen. Vraag je partner om je te controleren op je eigen deadlines of leg deze deadlines voor aan je schrijfgroepje. Dit zal je helpen om je aan je routine te houden.
Wanneer iets een gewoonte wordt, daar zijn onderzoekers het niet over eens. Is het 21 dagen, 66 dagen of 100 dagen? Het is lastig te zeggen. Wel zijn onderzoekers het erover eens dat een gewoonte creëren tijd kost. Dat betekent dat je je schrijfroutine een tijd moet volhouden voordat het een gewoonte wordt. Dan is het vanzelfsprekend dat je zaterdag om 9 uur onbereikbaar bent omdat je aan je boek aan het schrijven bent!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.