Afbeelding

Zo wordt je een succesvolle schrijver

Foto: Pexels

Deze 5 karaktertrekken heb je nodig om een succesvolle schrijver te worden

Bepaalde karaktertrekken zijn belangrijk om te hebben als schrijver. Goed kunnen schrijven is één ding, maar als je een succesvolle schrijver wilt worden dan heb je deze 5 karaktereigenschappen zeker nodig!


1. Je kunt dromen, maar bent ook realistisch

Als je denkt aan een schrijver zie je al snel iemand uit het raam staren en dromen over zijn of haar verhaal. Een grote fantasie hebben is belangrijk, dit zorgt ervoor dat je een interessant verhaal op papier zet. Toch is een succesvolle schrijver ook realistisch. De uitgeverswereld is hard en er zijn weinig debutanten per jaar. Dat betekent dat je de moed niet opgeeft wanneer je een afwijzingsbrief krijgt, maar het nog een keer probeert. Vergeet niet: J.K. Rowling werd meerdere keren afgewezen voordat een uitgeverij besloot Harry Potter en de steen der wijzen uit te geven. 

2. Je bent prestatiegericht

Er zitten enorm veel stappen in het schrijven van een boek en nog meer stappen totdat je het boek hebt uitgegeven. Ook daarna is het werk niet klaar, want de marketing van je boek is belangrijk. Natuurlijk zit je hoofd dan al bij het schrijven van een volgend verhaal. Kortom: je moet prestatiegericht zijn om het allemaal voor elkaar te krijgen. Je kijkt vooruit, maar ook dag per dag. Eén uurtje schrijven brengt je al dichter bij je doel. 

3. Je werkt structureel

Je bent efficiënt! Schrijvers die gestructureerd en planmatig werken worden vaak succesvolle schrijvers. Je komt je deadline op deze manier na en je plot wordt er vaak beter van. Onder tijdsdruk werken voor zo’n deadline is voor jou een eitje. Een week lang geen inspiratie hebben en dan maar niet schrijven, dat is geen optie voor je. Vooral voor beginnende schrijvers is het belangrijk structuur aan te brengen in je leven. Je hebt niet de mogelijkheid om fulltime te schrijven, dus moet je ergens de tijd vandaan halen om schrijven. 

4. Je kan goed met feedback omgaan

Als je niet kan omgaan met feedback, dan is je schrijfcarrière waarschijnlijk van korte duur. Je zal namelijk door het hele proces feedback nodig hebben. Als je vastloopt met je verhaal heb je feedback nodig. Wanneer je proeflezers hebt, zullen zij een berg aan opmerkingen hebben. En een redacteur bij een uitgeverij kan zo een streep zetten door hele hoofdstukken. Hier moet je mee om kunnen gaan, want je verhaal wordt er alleen maar beter door. 

5. Je bent een doorzetter

Opgeven is voor jou geen optie! Schrijvers die succesvol willen worden moeten doorzetten. Als je door kritiek heen kan bijten en ervan kan leren, komt succes een stap dichterbij. Dus kruip achter je laptop en schrijf!