Start » Nieuws » 5 tips voor het geven en ontvangen van feedback

5 tips voor het geven en ontvangen van feedback

30 September 2016

Met andere schrijvers samenwerken om elkaar van feedback te voorzien, kan enorm nuttig zijn. Zowel feedback geven als ontvangen is erg leerzaam. Met deze 5 tips leer je effectiever om te gaan met feedback.

1. Geef feedback waar de schrijver zélf mee aan de slag kan

Een schrijver leert het meeste van feedback wanneer hij of zij zelf aan het denken gezet wordt. Vermijd dus: ‘ik zou het zo opschrijven’ en ‘dit moet je zo aanpakken’. In plaats daarvan kun je de auteur beter zelf laten zoeken naar alternatieve manieren om een zin of alinea te schrijven. Bovendien behoudt de tekst dan ook meer zijn eigen stem.

2. Creëer een veilige omgeving

Voor veel mensen is schrijven een persoonlijk proces, en het laten beoordelen van hun werk is dan ook spannend. Zorg dat iedereen op één lijn zit: respecteer elkaar als persoon en respecteer elkaars werk. Iedereen moet eerlijk tegen elkaar kunnen zijn, maar feedback geef en krijg je om te kunnen groeien. Wees altijd genuanceerd in je opmerkingen. Het kan helpen om ook positieve dingen in een tekst te benoemen, in plaats van enkel verbeterpunten. Een veilige omgeving is heel belangrijk als het om feedback geven gaat. Dit hoeft niet een fysieke omgeving, zoals een schrijfgroep, te zijn. Op Schrijven Online, bij Proeflezen, kun je ook je werk uploaden om feedback te ontvangen.

3. Geef knelpunten aan zonder oordeel

‘Dit is een onnodig stuk tekst’ kun je beter vervangen door ‘Ik kan de link niet zo goed leggen tussen dit stuk en de rest van de tekst. Misschien kun je er nog eens naar kijken?’. Zo zet je niet alleen de schrijver zelf aan het denken, maar kun je zwakke punten aangeven zonder hem onzeker te maken. Leg uit waarom je iets niet lekker vindt lezen. Observeren en benoemen zijn cruciaal bij het geven van bruikbare feedback.

4. Accepteer dat niet iedereen dezelfde schrijfstijl heeft

Toegegeven: sommige mensen schrijven op een manier waardoor hun teksten niet voor iedereen lekker lezen. Accepteer dat. Ieders schrijfstijl is uniek. Geef je knelpunten aan, maar probeer niet iemands tekst dusdanig te verbouwen tot het aan jouw stijl voldoet. Bekijk hoe de schrijver, binnen zijn eigen stijl, verbeteringen kan aanbrengen.

5. Sta open voor feedback!

Feedback is niet altijd positief. Soms ben je enorm trots op een alinea, maar valt het bij je lezers niet in de smaak. Sta hiervoor open en voel je niet aangevallen. Je mag het natuurlijk oneens zijn met iemands opmerkingen, maar neem ze wel ter harte. Of je wat doet met de feedback of het links laat liggen, is uiteindelijk helemaal aan jou.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.

Wil je (online) feedback op je schrijfwerk? Stuur je verhaal in op Proeflezen.

Bron: Writer’s Digest, sept 2016

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Incasseren kun je leren – over feedback ontvangen
- Gratis feedback op Proeflezen
- Schrijfprobleem #25: te veel feedback vragen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN