5 tips voor het geven en ontvangen van feedback

Met andere schrijvers samenwerken om elkaar van feedback te voorzien, kan enorm nuttig zijn. Zowel feedback geven als ontvangen is erg leerzaam. Met deze 5 tips leer je effectiever om te gaan met feedback.

1. Geef feedback waar de schrijver zélf mee aan de slag kan

Een schrijver leert het meeste van feedback wanneer hij of zij zelf aan het denken gezet wordt. Vermijd dus: ‘ik zou het zo opschrijven’ en ‘dit moet je zo aanpakken’. In plaats daarvan kun je de auteur beter zelf laten zoeken naar alternatieve manieren om een zin of alinea te schrijven. Bovendien behoudt de tekst dan ook meer zijn eigen stem.

2. Creëer een veilige omgeving

Voor veel mensen is schrijven een persoonlijk proces, en het laten beoordelen van hun werk is dan ook spannend. Zorg dat iedereen op één lijn zit: respecteer elkaar als persoon en respecteer elkaars werk. Iedereen moet eerlijk tegen elkaar kunnen zijn, maar feedback geef en krijg je om te kunnen groeien. Wees altijd genuanceerd in je opmerkingen. Het kan helpen om ook positieve dingen in een tekst te benoemen, in plaats van enkel verbeterpunten. Een veilige omgeving is heel belangrijk als het om feedback geven gaat. Dit hoeft niet een fysieke omgeving, zoals een schrijfgroep, te zijn. Op Schrijven Online, bij Proeflezen, kun je ook je werk uploaden om feedback te ontvangen.

3. Geef knelpunten aan zonder oordeel

‘Dit is een onnodig stuk tekst’ kun je beter vervangen door ‘Ik kan de link niet zo goed leggen tussen dit stuk en de rest van de tekst. Misschien kun je er nog eens naar kijken?’. Zo zet je niet alleen de schrijver zelf aan het denken, maar kun je zwakke punten aangeven zonder hem onzeker te maken. Leg uit waarom je iets niet lekker vindt lezen. Observeren en benoemen zijn cruciaal bij het geven van bruikbare feedback.

4. Accepteer dat niet iedereen dezelfde schrijfstijl heeft

Toegegeven: sommige mensen schrijven op een manier waardoor hun teksten niet voor iedereen lekker lezen. Accepteer dat. Ieders schrijfstijl is uniek. Geef je knelpunten aan, maar probeer niet iemands tekst dusdanig te verbouwen tot het aan jouw stijl voldoet. Bekijk hoe de schrijver, binnen zijn eigen stijl, verbeteringen kan aanbrengen.

5. Sta open voor feedback!

Feedback is niet altijd positief. Soms ben je enorm trots op een alinea, maar valt het bij je lezers niet in de smaak. Sta hiervoor open en voel je niet aangevallen. Je mag het natuurlijk oneens zijn met iemands opmerkingen, maar neem ze wel ter harte. Of je wat doet met de feedback of het links laat liggen, is uiteindelijk helemaal aan jou.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.

Wil je (online) feedback op je schrijfwerk? Stuur je verhaal in op Proeflezen.

Bron

Writer’s Digest, sept 2016

Uitgeven