Taaltip: Hoe schrijf je late night show?

 

Redacteur Hans de Groot geeft Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: hoe schrijf je late night show?

In het Engels kun je late-night gebruiken om aan te geven dat iets zich in de late avond of zelfs ’s nachts afspeelt:

late-night shopping 
late-night film/movie (bij ons: nachtfilm)

Minicursus flashbacks door onze hoofdredacteur Frank Noë G. v. Seijst 21 november 2019 - 10:00

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Alles over flashbacks les je in Schrijven MagazineVeel schrijvers hebben moeite met het goed toepassen van flashbacks. Ze grijpen er te makkelijk naar, bedden ze niet goed in het verhaal, maken het voor de lezer onnodig moeilijk et cetera. Onze hoofdredacteur Frank Noë legt uit hoe je flashbacks wél goed kunt toepassen.

Scenario schrijven: de held moet obstakels overwinnen

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

In het grote middendeel van het scenario, waarin bijna alles zich afspeelt, daar gebeurt het. Als de held het meisje dat hij bij net ontmoet heeft, onmiddellijk krijgt, dan heb je geen verhaal. De held moet obstakels overwinnen, op die manier wordt het spannend, leef je als kijker mee en hoop je dat het hem gaat lukken.

Levensreddend schrijven

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Net als vorig jaar wijden we weer een themanummer aan 'levensreddend schrijven'. Met de verhalen van schrijvers die de soms afschuwelijke dingen die ze meemaakten aan het papier toevertrouwden en zo hun leven weer op de rit kregen. En natuurlijk gaan we in op de vraag: hoe je dat dan? Hoe maak je van iets uiterst particuliers een universeel verhaal dat geen lezer onberoerd laat?

Hans van Breukelen maakt comeback met boek

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Aan hoogte- en dieptepunten geen gebrek in het leven van Hans van Breukelen. Zo wordt hij in 1987 door Rinus Michels uit de selectie van Oranje gezet, maar knokt de oud-keeper zich terug om een jaar later het EK in Duitsland te winnen.

Hoe vind ik een uitgeverij die bij mijn boek past?

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Je boek is klaar en jij bent klaar om het de wereld in te sturen. Dat lijkt hetzelfde maar dat is niet zo. Want je eigen manuscript is meer dan een berg woorden die je in de loop van tijd – soms jaren – naar het papier hebt getoverd, het is een deel van jezelf. Het loslaten – want daar gaat het om: vreemde ogen gaan het zien na de welwillende ogen van vrienden en familie – kan moeilijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je weet aan welke uitgeverij je het stuurt en waarom.

Taaltips: Taal en logica

Bron

ttps://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Er zijn mensen die graag willen dat alle taalverschijnselen logisch verklaarbaar zijn. Dat lukt misschien nog wel bij zoiets als werkwoordvervoegingen. Of je een -d, een -t of -dt schrijft, is soms weliswaar lastig te bepalen, maar door het logisch toepassen van de regels kun je er toch uit komen.