Start » Service » Schrijven Magazine

Schrijven Magazine

Taaltips lees je in Schrijven Magazine

Taaltips: Taal en logica

9 November 2019

Taaltips lees je in Schrijven MagazineEr zijn mensen die graag willen dat alle taalverschijnselen logisch verklaarbaar zijn. Dat lukt misschien nog wel bij zoiets als werkwoordvervoegingen. Of je een -d, een -t of -dt schrijft, is soms weliswaar lastig te bepalen, maar door het logisch toepassen van de regels kun je er toch uit komen.

Na de val - Resi Lankester

Resi Lankester schreef een boek over de zelfmoord van haar vader

5 November 2019

Na de val - Resi Lankester Resi Lankester is halverwege de twintig wanneer haar vader zichzelf van het leven berooft. Tien jaar later wordt ze voor haar werk gevraagd een interviewreeks te maken over kinderen van zelfmoordouders. Deze nabestaanden vertellen openhartig over de heftige nasleep van de zelfgekozen dood van hun vader of moeder. Aangemoedigd door die openheid besluit ze haar eigen verhaal en dat van haar overleden vader te reconstrueren.

Taaltip: is het bv , b.v., BV of B.V.?

4 November 2019

Als het gaat om de afkorting voor ‘besloten vennootschap’ is het: bv. Je schrijft kleine letters, omdat het onderliggende woord geen naam is. Je kunt het ook in het meervoud gebruiken: twee bv’s.

Schrijftips van Anne-Gine Goemans? Lees Schrijven Magazine

Schrijftips van Anne-Gine Goemans

3 November 2019

Schrijftips van Anne-Gine Goemans? Lees Schrijven MagazineAnne-Gine Goemans is schrijver en journalist. Ze debuteerde in 2007 met de roman Ziekzoekers, die werd bekroond met de prestigieuze Anton Wachterprijs voor het beste debuut. Met haar vorige roman Honolulu King (2015) brak ze door naar een groot publiek. Wat zijn haar beste schrijftips?

Tinnitus

‘Ik heb toen bewust gekozen om mijn leven in te richten op het schrijven’

27 Oktober 2019

 Melanie MarsmanDe wereld van Gregor Verwijmeren staat op zijn kop in 2011. ‘Beide benen en zijn armen erbij als fooi’, zou hij opofferen om van zijn tinnitus af te komen, een vorm van gehoorschade die zorgt voor een continue fluittoon, ruis, boor, knars of sirene. De wereld van Verwijmeren cirkelt om deze gekmakende klanken in zijn hoofd, die uiteindelijk de kern vormen van zijn debuutroman, De vorm van geluid die verscheen bij de gerenommeerde uitgeverij Van Oorschot.

lifehacks schrijven

5 schrijfhacks om je te helpen tijdens het schrijven

Door Machteld Quaedackers
 op 24-10-2019
 - reacties: 1

lifehacks schrijvenHet uitdelen van lifehacks is een populaire bezigheid tegenwoordig. Deze lifehacks zijn bedoeld om je leven eenvoudiger en aangenamer te maken. Zou het niet handig zijn om als beginnende schrijver een paar schrijfhacks te ontvangen om zo het schrijven een stuk gemakkelijker te maken?

Verder lezen..

elke dag schrijven

Zó schrijf je elke dag

Door Yvette Hazebroek
 op 17-10-2019
 - reacties: 0

elke dag schrijvenEigenlijk is er maar één manier om een boek te schrijven: dóén. Schrijven, schrijven, schrijven. Niemand anders zet namelijk de woorden voor jou op papier. Maar je hebt het druk en er is al zó veel dat je moet doen op een dag en dat om je aandacht vraagt. Hoe zorg je er nu voor dat je daadwerkelijk aan schrijven toekomt (lees: tijd vrij maakt om te schrijven)?

Verder lezen..

familiegeschiedenis schrijven

4 tips voor het schrijven van verhalende non-fictie

15 Oktober 2019

familiegeschiedenis schrijvenVan familiegeschiedenis tot autobiografie of reportage: verhalende non-fictie is een bijzonder genre dat de laatste jaren flink populairder aan het worden is. De grote hoeveelheid onderzoek die vaak nodig is en het leesbaar maken van feiten, is voor veel auteurs echter een lastige opgave. We geven je vier cruciale tips voor een succesvol non-fictieproject.

Verder lezen...

Meneer Van Dale voelt zich genaaid

Door Sietske Kroon
 op 10-10-2019
 - reacties: 2

Grote zoon gaat naar de middelbare. Een mijlpaal, die gepaard gaat met de nodige voorbereidingen. Hij heeft schriften nodig, een passer, zes verschillende HB potloden én woordenboeken Nederlands, Engels, Frans en Duits. Zoon vraagt zich af of zijn school niet op de hoogte is van het bestaan van Google Translate, scheelt een hoop gewicht.

Verder lezen..

Win tickets voor 'The bad, the ugly and the very uncomfortable: a conversation about discomfort in literature' op 23 oktober in Amsterdam

8 Oktober 2019

Op woensdag 23 oktober vindt in De Balie in Amsterdam het programma The bad, the ugly and the very uncomfortable: a conversation about discomfort in literature plaats. De Balie gaat in gesprek met schrijvers Dorthe Nors en Robbert Welagen over ongemak in literatuur. In hoeverre is litaruur voor de samenleving een manier om om te gaan met zaken die we liever niet onder ogen zien? Wat is de grens tussen het ongemakkelijke en het geaccepteerde?

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!