Afbeelding

Dean Bowen

Foto: Marc Brester-aquattroman.nl

Dichter Dean Bowen: ‘Elk mens is een verzameling verhalen’

Dichter en performer Dean Bowen (1984) begon zijn carrière in de Rotterdamse Spoken Word-scene en won in 2015 de Spoken Award voor zijn poëzieperformances. In 2018 verscheen zijn debuut Bokman, dat werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Hij vertelt over zijn ervaringen!


‘Bij mijn debuut Bokman had ik vooraf een duidelijk idee van wat het moest worden: ik wilde één ervaring, één moment beschrijven, maar dan steeds vanuit een ander personage. Maar door die inkadering merkte ik dat ik eigenlijk steeds hetzelfde gedicht aan het schrijven was en het niet doorbouwde naar iets groters. Dat was een les voor mijn schrijven: als ik te rigide kaders voor mezelf stel om binnen te opereren, loopt het nogal snel vast. Ik schrijf al sinds mijn negende en kan vertrouwen op mijn beheersing van het ambacht. Dus voor mij is schrijven nu vooral hardop denken; zo ontdek ik wat me bezighoudt en wat ik eigenlijk wil zeggen.

Toen ik dat concept losliet, begon ik meer uit de vrije pols en associatief te schrijven. Ik durfde meer te leunen op de persoonlijke geschiedenissen, culturele gebeurtenissen en politieke overwegingen die in me leefden. Als mens hebben we allemaal een innerlijke archiefkast vol genetische, culturele en literaire bagage. De geschiedenis van mijn familie - mijn moeder komt uit Suriname en mijn vader uit voormalig Brits-Guiana - maakt deel uit van wie ik ben. Zo is elk mens als het ware een verzameling verhalen. 


Afbeelding

Ontdek de schrijver in jezelf. Lees Schrijven Magazine.

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 4 van 2021. 

Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!

JA GRAAG!    GEEF CADEAU