Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Het is een bekend probleem voor romanschrijvers: het personage dat het plot op gang bracht, heeft geen nut meer, en wordt daarmee ineens een last. De beste oplossing is dat je hem of haar je verhaal uit schrijft, maar hoe doe je dat op een geloofwaardige manier?
Shakespeare schijnt ooit gezegd te hebben: ‘Als je een personage niet meer kunt gebruiken, laat je hem gewoon dood neervallen.’ Dat leek mij, als jonge schrijver, een uitstekend advies. Maar wat je daarbij niet moet vergeten, is dat ‘dood neervallen’ in de tijd van Shakespeare een stuk gebruikelijker was dan in de huidige tijd.
Wij als schrijvers komen allemaal wel eens dit dilemma tegen: een personage dat voor een bepaald deel van je verhaal noodzakelijk is, maar waar je daarna best wel mee in je maag zit. Die onenightstand die alleen bedoeld is om het conflict tussen je hoofdpersonen op te stoken, of die oude leraar die je een paar hoofdstukken nog wat wijsheden laat zeggen, maar die niet meegaat in de plottwist een stuk verderop. De meeste lezers hebben een hekel aan lijntjes die niet worden afgemaakt. Om te voorkomen dat je lezer zich ‘bekocht’ voelt en zich gaat afvragen waar dat ene personage nou gebleven is, zijn er heel wat manieren om dit te voorkomen.
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wie je hoofd- en wie je bijfiguren zijn. Het is handig om de focus en het perspectief bij je hoofdpersoon te houden. Laat dat bijpersonage zien door de ogen van een belangrijker personage en vermijd te veel achtergrond. Geef deze bijfiguren alleen een naam als het noodzakelijk is. Bram de bakker, mag best gewoon ‘de bakker’ blijven als hij niets anders doet dan brood bakken.
Er zullen echter ook figuren in je verhaal opduiken die in eerste instantie een rol spelen, maar gaandeweg overbodig worden. Grofweg heb je vier mogelijkheden om deze netjes af te voeren…
Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 4 van 2021.
Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!
Edith Eri Louw is schrijver van urban-fantasyromans, kinderboeken en non-fictie. Voor Schrijven Online geeft zij twee cursussen: ‘Fantasyverhalen schrijven’ en de nieuwe cursus ‘Schrijven: de basis’, speciaal voor mensen die een boek willen schrijven of daarmee bezig zijn. Tevens geeft zij individuele schrijfcoaching.
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?