Afbeelding
Foto: Melanie Marsman
Foto: Melanie Marsman
Humor, misschien is het wel de moeilijkste vorm van schrijven die er is. Zelfs de grootste schrijvers worstelen ermee. Wanneer werkt een grap en wanneer niet? Hoe kun je met humor je verhaal versterken? Wij vroegen 3 experts naar de ins & outs van humoristisch schrijven.
De experts: Ernest van der Kwast, auteur van de hilarische roman Mama Tandoori, Stephanie Hoogenberk, bejubeld vanwege haar grappige Linda-columns en haar verhalen voor Hard Gras en Jop Eikelboom, die schrijft voor de De Speld én Zondag met Lubach.
Met zijn laatste roman ILYAS laat Ernest van der Kwast opnieuw zien wat voor belangrijke en verdiepende rol humor in een verhaal kan spelen. Hij vertelt hoe ieder boek om zijn eigen soort komedie vraagt en hoe hij zijn grappen in het nauw drijft. Inclusief een schrijfoefening om je humor aan het werk te zetten.
‘Als ik mijn moeder in Mama Tandoori alleen had beschreven zoals ze was, dan was het waarschijnlijk een wrang verhaal geworden. Tegelijkertijd kon ik op een manier naar haar kijken waardoor alles absurd werd. Alsof ze een soort karikatuur was. Daarin zat de humor voor dat verhaal, door middel van een soort vrolijkheid vergrootte ik haar persoon en haar manieren uit. Met haar deegroller en dat eeuwige afdingen. Veel scènes hebben door die humor een bepaalde lichtheid, maar ze vertellen ondertussen precies wie zij is en ze maken het verleden waar ze nog dagelijks mee worstelt zichtbaar. Het mooiste compliment dat ik heb ontvangen voor Mama Tandoori, was dat alle humor tragisch is en alle tragiek geweldig grappig.
Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 4 van 2021.
Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.