Hoe bewaak je de grens tussen fictie en autobiografie?

Autobiografisch schrijven levert schitterende literatuur op, zoals Faxen aan Ger van Nicolien Mizee of Karl Ove Knausgårds Mijn strijd. Bovendien helpt schrijven over je eigen leven je ook om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Dat ontdekte schrijver en schrijfdocent Manon Duintjer tijdens het schrijven van haar roman We zijn verdwaald, oorspronkelijk bedoeld als fictie maar die tijdens het schrijven steeds autobiografischer werd.


Hoe het begon…

Ik was 23 toen ik in 1993 samen met mijn vader twee maanden door India reisde. Het land maakte diepe indruk op me. De mensenmassa’s, de armoede, de alomtegenwoordige religie en de overweldigende natuur: alles leek uitvergroot, niets was middelmatig. We bezochten verschillende ashrams waar ik me ergerde aan materialistische goeroes en hun dweepzieke volgelingen, maar tegelijkertijd graag luisterde naar een oudere Indiase leraar met een dikke bril die uitlegde hoe ‘Brahman de aarde doordringt zoals het goud de armband’. Niet dat ik hem helemaal begreep, maar zijn woorden fascineerden me wel. Op rustige momenten schreef ik in mijn dagboek en ik dacht: als ik ooit ‘schrijver’ word, dan schrijf ik een roman over deze reis. 

Mijn leven is niet interessant

Twintig jaar later was het zover, nadat mijn debuut De S-machine was gepubliceerd, begon ik te schrijven over India. Maar natuurlijk niet over mezelf en mijn vader. Nee, dat was niet interessant genoeg. Ik verzon twee personages: Edward, een docent aan de filmacademie en zijn oud-leerling Kim. Ze zouden elkaar tegenkomen in een Indiase ashram en totaal verschillend reageren op de hocuspocus die ze daar aantroffen: Edward vol overgave, Kim rationeel en sceptisch. Dat was een mooi conflict. Helaas, het schrijfproces bleek uiterst traag en moeizaam: ik worstelde met het perspectief, de personages bleven karikaturaal en hoe bracht ik in godsnaam genoeg spanning in het verhaal?


Afbeelding

Covers

Wat is het verschil? Je leest dit en meer tips in editie 6 - 2021 van Schrijven Magazine

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 3 december in de brievenbus! 

Voortaan geen nummer meer missen? Word abonnee! 

JA GRAAG    GEEF CADEAU