Nummer 6 van 2021

Afbeelding

Schrijven Magazine 6 2021

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 3 december in de brievenbus! 
Wil je voortaan geen nummer meer missen? Meld je aan als abonnee! 

JA GRAAG    GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 7 december verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

✅ Je boek publiceren – deze 3 hordes moet je nemen

Door Thérèse Major 

Je hebt het besloten: “Ik wil mijn boek publiceren”. Maar wat staat je allemaal te wachten wanneer je je verhaal gaat uitgeven? Regelmatig verschijnen hier vragen over op het forum van Schrijven Online, reden genoeg om experts uitgebreid aan het woord te laten. Welke drie hordes je moet nemen lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Alvast een stukje lezen?
 

✅ Hoe divers is de Nederlandse literatuur?

Door Nanouk Kromhout van der Meer 

Een hoofdpersoon met een migratieachtergrond, een biseksuele antiheld of een personage met een hulphond. Als je naar Netflix-series als Bridgerton of Sex Education kijkt, zie je zeer diverse personages. Hoe divers is de Nederlandse literatuur eigenlijk? En hoe belangrijk is diversiteit in literatuur? Schrijven Magazine vroeg twee auteurs en een uitgeefster naar het belang van representatie in boeken.
 

✅ Hoe verweef je beelden in je gedichten?

Door Henry Sepers 

Dorien de Wit werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor haar in februari verschenen debuutbundel Eindig de dag nooit met een vraag. Eerder won zij de Turing gedichtenwedstrijd. Ze publiceerde in o.a. Hollands Maandblad en De Revisor en is daarnaast ook nog beeldend kunstenaar. Dorien is als geen ander in staat beelden in haar gedichten te verweven. Hoe ze dat doet, lees je in het volgende nummer van Schrijven Magazine.

“K. Michel leerde me dat ik als een verbaasde aap naar mijn eigen werk moet kijken. Dus niet alleen met een kritische blik”
 

✅ Hoe maak je personages levensecht?

Door Marlene Lunter

Robbert Welagen krijgt al sinds zijn debuut, waarmee hij de Selexyz Debuutprijs won, jubelende recensies. Een van zijn expertises: met weinig woorden zeer levensechte personages neerzetten. Hoe doet hij dat?
 

✅ De alwetende verteller ontleed

Door Kathy Mathys

Wat weet de alwetende verteller en waartoe is hij in staat? Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende vormen van de alwetende verteller zijn die je kan gebruiken? Kathy Mathys pluist dit perspectief helemaal voor je uit aan de hand van drie veelgehoorde stellingen. 

 Schrijfles van Griet op de Beeck

Griet op de Beeck is expert op gebied van persoonlijk schrijven.

‘Je moet pas schrijven over iets wat je hebt meegemaakt als je er voldoende afstand toe hebt. Als dat nog niet het geval is, merk je dat tijdens het schrijven; dan voelt het vervelend, loopt het niet, raak je steeds geblokkeerd. De waarheid zit het goede verhaal namelijk bijna altijd in de weg.’

Wat houdt persoonlijk schrijven precies in en hoe krijg je het persoonlijke zo universeel en herkenbaar dat de lezer zich er mee identificeert? Ze geeft antwoord op deze vragen en meer in het komende nummer.

Alvast een stukje lezen?

✅ Met andere woorden – synoniemen

Door Hans de Groot

Synoniem, een ander woord voor betekenisverwant of tweelingwoord. Min of meer, want echte synoniemen zijn zeer zeldzaam in de taal. Er is toch bijna altijd wel een klein verschil tussen twee woorden die synoniemen worden genoemd. Wij leggen kort en bondig uit hoe je door goed gebruik van synoniemen je tekst mooier kan maken. 

✅ Autobiografische roman schrijven

Door Manon Duintjer

Autobiografisch schrijven levert schitterende literatuur op en helpt bovendien ook om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Dat ontdekte schrijver en schrijfdocent Manon Duintjer ook tijdens het schrijven van haar roman We zijn verdwaald, dat oorspronkelijk bedoeld was als fictie, maar in het schrijfproces steeds autobiografischer werd. In het nieuwe nummer lees je alles over haar schrijfproces en welke obstakels ze heeft overwonnen.

Alvast een stukje lezen?

✅ Schrijven om te helen

Door Lotte Petersen

We schrijven om te ontdekken, te vluchten, te herinneren en te bewonderen. Maar schrijven – de fysieke activiteit van pen op papier – kan ook een therapeutische bezigheid zijn. In deze manier van schrijven, schrijven om te helen, heeft auteur Lotte Peterson zich de afgelopen maanden voor Schrijven Magazine verdiept. En ze laat alvast weten: ‘de beloning is groter dan verwacht.’ 
 

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 3 december in de brievenbus! Wil je voortaan geen nummer meer missen? Meld je aan als abonnee!

JA GRAAG    GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 7 december verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.