Afbeelding
Pexels
Pexels
Wil jij een autobiografie schrijven? Heb je een verhaal dat verteld moet worden? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij. Ontdek welke elementen een goede autobiografie maken, hoe je research doet & nog veel meer!
Veel mensen verwarren een autobiografie met een biografie. Een autobiografie is jouw levensverhaal, jij schrijft over jezelf. Met een biografie schrijf je het verhaal op van iemand anders. Omdat zij het zelf niet goed kunnen of niet meer in leven zijn.
Wat is de grens tussen autobiografisch en fictie? Moet alles waar zijn? Dat hangt ervan af. Soms wordt je verhaal er beter van als je kiest voor een fictieverhaal met autobiografische elementen. Soms is reality stranger than fiction en wil je echt gaan voor een 100% autobiografisch verhaal. Dan moet je zo dicht mogelijk bij de waarheid blijven, maar de manier waarop je die waarheid vertelt, is aan jou.
Voor autobiografische verhalen is de rode draad van belang. Er gebeurt veel in een mensenleven, en niet alles is van belang voor jou verhaal. Daarom is het handig om de rode draad voor ogen te hebben, je thema. Dan kan je voor elke gebeurtenis beslissen: moet dit in mijn verhaal om de rode draad te kunnen blijven volgen?
Autobiografisch schrijven is deels makkelijk, je hebt het verhaal meegemaakt, dus je hoeft niets te verzinnen. Maar probeer jouw eigen verhaal maar eens boeiend op papier te krijgen. Soms kan het helpen om het een paar maanden weg te leggen, of om iemand anders ernaar te laten kijken.
Veel autobiografische verhalen worden geschreven omdat de schrijver iets heftigs meegemaakt heeft. Misschien geldt dat voor jou ook. Zoek dan toch ook naar een positieve kant om te belichten in je verhaal. Anders wordt het snel te veel voor je lezer en misschien ook voor jou.
Lees hieronder nog meer tips voor het schrijven van een autobiografie!