Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Ghostwriters: ze zijn er wel, maar je weet weinig van ze. Waar verdienen ze precies hun geld mee? In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze toe. Deze week bespreken we de ‘ghostwriter’.
Een ghostwriter is een schrijver die geen erkenning krijgt voor zijn of haar werk. Ze schrijven een boek in opdracht, waar iemand anders zijn naam op zet. Ghostwriters willen dus niet herkend worden aan hun schrijfstijl, waardoor ze voor elk project een passende stijl moeten vinden. Zo gek is dat niet: voor een blog op Schrijven Online schrijf je anders dan wanneer je een thrillerboek schrijft. Daarnaast schrijf je in opdracht, dus je moet je aanpassen aan de wensen van je klant.
Een ghostwriter wordt nog wel eens verward met een coauteur, maar ze zijn heel anders. Een ghostwriter bevindt zich op de achtergrond en krijgt geen erkenning, terwijl een coauteur samen met iemand een boek schrijft. Zijn of haar naam komt dus wel op de omslag te staan. Denk bijvoorbeeld aan Terry Pratchett en Neil Gaiman die samen Good Omens schreven.
Een ghostwriter kan gevraagd worden voor een non-fictieboek, een fictieboek of voor een korter project. Waarom worden ze gevraagd?
• Voor het schrijven van een levensverhaal. Wanneer jij een levensverhaal wil schrijven, kan het zijn dat je niet objectief genoeg bent om het verhaal op papier te krijgen. Een ghostwriter kan dat wel én heeft vaak al de nodige ervaring om je te helpen.
• Voor het schrijven over een expertise. Omdat iemand gespecialiseerd is in één bepaald onderwerp, betekent niet dat hij of zij de informatie kan overbrengen op papier.
• Voor het schrijven van een lifestyleboek. Bij lifestyleboeken gaat het vaak om de naam op de omslag – een bekende Nederlander, Youtuber of goeroe. Deze verkopen simpelweg beter!
• Om vaker te publiceren. Soms worden er meerdere ghostwriters ingezet om snel boeken uit te geven onder dezelfde naam. Een bekend voorbeeld is de kinderboekenserie Nancy Drew onder pseudoniem Carolyn Keene waar verschillende ghostwriters achter schuil hingen.
• Om een overleden auteur in leven houden. Soms schrijven andere schrijvers onder hun eigen naam bekende werken af: De Millenium-serie van Stieg Larsson werd verder geschreven door journalist David Lagercrantz. Maar een ghostwriter kan deze taak ook op zich nemen. Onder de naam Robert Ludlum (hij schreef de Bourne-boeken) zijn meerdere titels uitgebracht na zijn dood in 2001.
• Of om een bekende naam te gebruiken voor de marketing.
Een ghostwriter kan ook gevraagd worden voor kortere projecten. Denk aan het schrijven van blogposts of een speech.
Zeker! Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Je ervaring speelt mee, de lengte en inspanning voor een specifiek project. Wanneer je als ghostwriter blogposts schrijft, verdien je per opdracht natuurlijk minder dan met een heel boek. Ook kost het meer tijd als je een compleet levensverhaal schrijft dan wanneer je helpt met een handje vol hoofdstukken.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!