Afbeelding

Boek schrijven - Nachtkaarseinde

Foto: Pexels

Hoe voorkom je een nachtkaarseinde?

Het is zover: het einde van je boek. Maar hoe eindig je? Er zijn veel verschillende manieren om je verhaal af te ronden, maar vermijd in ieder geval het nachtkaarseinde! In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze toe. Deze week bespreken we het ‘nachtkaarseinde’.


Mis je een schrijfterm waar je meer over wilt weten? Mail dan naar redactie@schrijvenonline.org.

Wat is het?

Je hebt gelezen dat een boek een gemiddeld aantal woorden moet hebben of dat een uitgeverij een manuscript van maximaal 80.000 woorden wil ontvangen. Tja, daar zit je al aan. Dan schrijf je het snel de ontknoping en klaar is Kees. Wanneer een boek plotseling ophoudt, noemen we dat een nachtkaarseinde. Alsof de schrijver snel wilde gaan slapen en de kaars uitblies. Het laat de lezer achter met het gevoel dat er iets aan het einde mist. Er is geen afronding voor de personages, het einde is onlogisch of laat de lezer denken dat er nog een deel twee komt. Zo’n teleurstelling wil je voorkomen

Open en gesloten einde

Hoewel niet alle lezers fan zijn van een open einde, is dit iets heel anders dan een nachtkaarseinde. Over een open einde is goed nagedacht, je geeft alleen de lezer niet alle antwoorden. Het einde wordt aan de verbeelding van de lezer overgelaten, maar wordt niet afgeraffeld. Bij een gesloten einde worden alle losse draadjes in het verhaal aan elkaar geknoopt. Welke van deze twee eindes je ook schrijft, zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om het uit te werken.

Voorkom een nachtkaarseinde

Een nachtkaarseinde is dus niet het einde dat je wil schrijven. Hoe voorkom je het?

1. Denk van tevoren na 

De makkelijkste manier om dit einde te voorkomen, is om vanaf het begin een goed beeld te hebben van het einde. Wat wordt de climax? Hoe knoop je de eindjes aan elkaar? Wordt het een open of gesloten einde? Als je dit van tevoren weet, dan schrijf je vanzelf naar het einde toe. De lezer zal op een natuurlijke manier meegenomen worden door je verhaal naar het einde. 

2. Herschrijf het einde

Lees je het einde terug en denk je: dit is een nachtkaarseinde. Dan is het een goed idee om uitgebreid te herschrijven! Schrap scènes die niet nodig zijn, zodat je meer ruimte overhoudt voor jouw spectaculaire einde. 

3. Houd het aantal woorden in de gaten

Je weet dat een roman een gemiddeld aantal woorden heeft. Nu komt dit niet op 1000 woorden, maar het is handig om je woordenaantal in de gaten te houden. Schrijf je al 50.000 woorden over de introductie van je personages en ben je net bij de inciting incident aanbeland? Dan zal de kans groot zijn dat je het einde moet afraffelen om niet te veel woorden te hebben. Als je dit probleem op tijd opmerkt, kan je er meteen wat aan doen!