Afbeelding

Hoeveel woorden heeft een boek?

Foto: Pexels

Hoeveel woorden heeft een boek?

Je wilt een boek schrijven? Hoeveel woorden moet je schrijven, vraag je je af. Daar zijn geen vaste regels voor, maar het is goed om te weten wat er binnen je genre gebruikelijk is. 


Denk in woorden, niet bladzijden

Verleidelijk is om een boek uit de kast te pakken en te kijken naar het aantal pagina’s. ‘300 bladzijden moet ik volschrijven’, denk je dan. Toch is een woordenaantal een betere methode, omdat pagina aantallen afhankelijk zijn van verschillende factoren. Een boek is geen A4-formaat en kent andere marges. Verder maakt het genre dat je schrijft een enorm verschil. In een thriller zal meer dialoog voorkomen dan een literaire roman. Dat betekent minder woorden op een regel, meer lucht op de pagina en dus een lager aantal woorden in het hele boek. Ook al heeft de thriller eenzelfde aantal pagina’s als de roman, zal het woordenaantal lager liggen. 

Aantal woorden

Hoeveel woorden moet je boek dan hebben?
•    60.000 woorden: Dit is aan de korte kant. Toch zijn er genoeg goede boeken geschreven met minder woorden, want vaak geldt: less is more. Als jij zeker weet dat je alles hebt verteld wat je verhaal nodig heeft, dan zijn dit genoeg woorden. De kans zal wel bestaan dat je proeflezers of redacteur je extra hoofdstukken laat schrijven. 
•    70.000 tot 80.000 woorden: Een woordenaantal van 70.000 woorden zit aan de onderkant van het gemiddelde, maar kan genoeg zijn voor jouw boek. 
•    80.000 tot 100.000 woorden: Dit is een prima woordenaantal. 
•    Langer dan 100.000 woorden: Voor de meeste boeken zal gelden dat meer dan 100.000 woorden te lang is. Je proeflezers en/of redacteur kunnen je helpen dit woordenaantal naar beneden te krijgen. 

Fantasy en science fiction

Voor het fantasy en science fiction genre geldt een ander gemiddelde. Meer dan 100.000 woorden is juist gebruikelijk! Anders dan een verhaal dat zich afspeelt in de bekende wereld, moet je de lezer meenemen door een wereld met magie of technologie die ze niet kennen. Je hebt tijd (en dus woorden) nodig om dit geloofwaardig op de lezer te kunnen overbrengen. De drie delen van The Lord of The Rings telt gezamenlijk meer dan 480.000 woorden!

Kinderboeken

Ook voor kinderboeken zijn er andere regels. Logisch: weinig kinderen lezen boeken van 80.000 woorden. Wil je weten hoeveel woorden je nodig hebt voor een kinderboek? Lees er in dit artikel meer over.