Afbeelding

Hoeveel woorden heeft een kort verhaal?

Pixabay.com

Hoeveel woorden heeft een kort verhaal?

Wil je weten hoeveel woorden je moet schrijven om aan de richtlijnen van een kort verhaal te voldoen? Of ben je nieuwsgierig of jouw verhaal in de categorie 'korte verhalen' valt? Hoe kort is kort eigenlijk? Lees hier meer over de lengte van een kort verhaal.


Algemene richtlijnen

De term 'kort verhaal' wordt in twee betekenissen gebruikt:

  1. De eerste betekenis vat ieder verhaal dat korter is dan een novelle op als een kort verhaal, of het nou om een six word story gaat of om een langer kort verhaal van 10.000 woorden. Een kort verhaal heeft dan dus geen minimum aantal woorden en het maximum ligt rond de ondergrens van een novelle (20.000 woorden).
  2. De tweede betekenis maakt onderscheid tussen een 'kort verhaal' en een zeer kort of ultrakort verhaal. In dit geval ligt de ondergrens van een kort verhaal tussen de 500 en 1.000 woorden. De bovengrens blijft hier hetzelfde.

'Traditioneel' kort verhaal

Traditioneel gezien bevat een kort verhaal 2.000-15.000 woorden. Voor verhalen in verhalenbundels is 5.000-8.500 woorden de meest gebruikelijke lengte.

Een kortere vorm

De lengte die veel schrijfwedstrijden aanhouden is korter, namelijk tussen de 500 en 2.000 woorden. Dit wordt vaak gezien als de ideale lengte voor verhalen die online of op een scherm worden gelezen. Sommige mensen noemen dit ook wel een flitsverhaal.

Met een korreltje zout

Deze richtlijnen staan echter niet in steen geschreven. Het zijn observaties die laten zien wat in de schrijfwereld gebruikelijk is. Echte regels over verhaallengte bestaan niet, dus voel je vrij om hiervan af te wijken.

Bron

https://kortverhaal.info, www.hebban.nl