Afbeelding

verward persoon

Pixabay

Schrijversvragen: hoeveel woorden heeft een boek?

Een vraag waar iedere beginnende schrijver tegenaan loopt: hoeveel woorden heeft een boek? Laten we maar met de deur in huis vallen: daar is geen eenduidig antwoord op. Maar we zullen ons best doen om je toch een beetje op weg te helpen.

Vanuit het perspectief van een uitgever

In het boek De Schrijfbijbel deelt acquirerend redacteur Hedda Sanders (Luitingh-Sijthoff) haar visie over het aantal woorden pagina’s dat een boek in een ideale situatie moet tellen: 300. ‘Dit is ingegeven met commerciële motieven. Met dit aantal krijg je een gedrukt boek van een lekkere omvang, waar je toch een redelijke prijs voor kunt vragen.’ Dat komt neer op zo’n 80.000 woorden, oftewel ongeveer 160 Word-pagina’s.

Hoeveel woorden heb je nodig om je verhaal te vertellen?

Sommige schrijvers zullen héél veel woorden gebruiken om iets te vertellen terwijl andere juist heel beknopt schrijven. Dat is prima, dat hoort bij jouw unieke schrijfstijl. Maar voordat je een pil van 1200 pagina’s schrijft, is het goed om even iemand te laten meelezen. Te veel woorden gebruiken kan er namelijk voor zorgen dat er geen tempo in je verhaal zit, en dan krijg je lezers niet snel mee. Tegelijkertijd is het ook zonde als je een prachtig verhaal afraffelt in een dun boekje van 100 pagina’s. Je verhaal is natuurlijk af wanneer het af is, dus verplicht jezelf niet om bijvoorbeeld die 80.000 woorden te halen no matter what.

Wat cijfers voor perspectief

  • J.K. Rowling begon de Harry Potterreeks met de Philosopher's Stone van 76.944 woorden, maar eindigde met de Deathly Hallows van maar liefst 204.796 woorden. Haar dikste boek was The Order of the Phoenix, met 257.045 woorden.
  • Een jeugdroman is vaker in de buurt van 20.000-40.000 woorden dan 50-60.000. Jongeren en kinderen hebben over het algemeen meer moeite met écht dikke boeken.
  • In de Nanowrimo (National Novel Writing Month) moet men in een maand 50.000 woorden schrijven.
  • J.J. Voskuils zesdelige roman 'Het bureau' telt zo'n anderhalf miljoen woorden.
  • Een dichtbundel als 'Proeve van Kleine Gedigten voor Kinderen' van Hieronymus van Alphen telt 12.000 woorden. De verzamelde gedichten van Guido Gezelle, 170 pagina's groot zijn ruim 20.000 woorden.

Sommige uitgeverijen geven wel aan dat er een minimumaantal woorden zit aan de manuscripten die zij willen ontvangen. Verder ben je eigenlijk geheel vrij in de lengte van je manuscript, de lengte van je hoofdstukken en het aantal woorden: het is maar net wat jouw verhaal nodig heeft en in welke vorm hij het beste tot zijn recht komt. Mocht je boek uitgegeven worden, dan is er altijd nog een redacteur die kan zeggen dat je moet inkorten of juist nog even door moet schrijven.

Beter leren schrijven? Kom naar de Schrijven Magazine Schrijfdag op 16 september en doe inspiratie op voor een héél schrijfjaar!