Afbeelding

Zo blijft je korte verhaal echt kort

Foto: Pixabay

4 manieren om je korte verhaal echt kort te houden

Het is de Week van het Korte Verhaal! Met een kort verhaal moet je woorden nog meer afwegen dan wanneer je een roman schrijft. De zoektocht begint naar de woorden die het beste omschrijven wat jij wil zeggen. Op deze manier blijf je binnen het woordenaantal van een kort verhaal. 


1. Analyseer hoe anderen het doen


Schrijvers als Roald Dahl, Raymond Carver, Edgar Allen Poe, F. Bordewijk en J.M.A. Biesheuvel worden geroemd om hun verhalen en door hun werken te bestuderen, leer je precies hoe je een kort verhaal moet opbouwen. Tip: pak wat gekleurde markeerstiften erbij en analyseer een aantal korte verhalen door verschillende aspecten aan te stippen. Markeren de zinnen die gewijd worden aan personages, de zinnen die draaien om omgeving of om plot. Schrijf dan op wat het conflict is en hoe er naar de ontknoping toegewerkt wordt. Zo krijg je meer inzicht waar een kort verhaal allemaal aan moet voldoen. 

2. Beperk in aantallen


Beperk het aantal personages en zorg dat je het thema van het verhaal helder voor ogen hebt. Dat scheelt je veel herschrijf werk en het brengt je sneller tot de kern van je verhaal. Zo hou je meer ruimte over voor beschrijvingen én je kan je ene hoofdpersonage beter neerzetten.  

3. Schik niet van je woordenaantal


Bij een kort verhaal heb je het over ongeveer 3500 woorden. Hou dat in je achterhoofd, maar bijt jezelf er niet helemaal op vast. Dat gaat ten koste van je creatieve proces. Gebruik het woordenaantal als leidraad, maar niet als regel. Als je schikt van het woordenaantal, vergeet je al snel bepaalde elementen te beschrijven. Een kort verhaal met alle belangrijke elementen erin zal uiteindelijk zelf tot een einde komen.


4.    Analyseer je eigen verhaal


Je hebt al andermans verhalen geanalyseerd. Wanneer je het verhaal af hebt, kan je met dezelfde markeerstiften aan de slag. Ontleed op dezelfde manier jouw korte verhaal. Vanzelf zul je zien aan de hand van de kleuren waar jouw verhaal meer – of juist minder – van nodig heeft. Herschrijf het dan en analyseer het opnieuw, net zo lang totdat je tevreden bent met het korte verhaal. 

Techniek