Afbeelding
Pexels
Pexels
Wil jij een verhaal schrijven? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 10 allerbeste tips voor je op een rij. Ontdekt hoe je het schrijven aanpakt, welke elementen belangrijk zijn & nog veel meer!
Om een goed verhaal te schrijven, moet je eerst de schrijftechnieken onder de knie krijgen. Tijdens het schrijven leer je dan steeds beter de nuances van de schrijftechnieken kennen en weet je ook wanneer je een techniek juist niet moet toepassen. Hoe krijg je ze onder de knie? Simpel: door veel te schrijven! (En schrijftips te lezen)
Als je een compleet boek schrijven nog te hoog gegrepen vindt, is het slim om te beginnen met korte verhalen schrijven. Dit genre klinkt makkelijker, omdat je minder woorden hoeft te schrijven, maar vergis je niet! Met minder woorden wil je nog steeds een krachtig verhaal schrijven. Ga op onderzoek uit; welke elementen maken nou een sterk kort verhaal?
Het is handig om bij voorbaat een aantal punten in je verhaal onder de loep te nemen, zodat het makkelijker lukt om je verhaal kort te houden. Dat werkt beter dan achteraf een halve roman schrappen nadat je helemaal los bent gegaan met 4 verschillende perspectieven. Je wil dus beperken in aantallen: één hoofdpersonage, één centraal thema, één plot en één tijdlijn. Dat houdt het overzichtelijk voor jezelf.
Het begin en het einde zijn belangrijk voor elk genre, maar bij een kort verhaal geldt dit nog meer! Je wil de lezers grijpen zodat ze wel verder móeten lezen. Dan wil je ze omverblazen met het einde. Dat is enorm lastig, en daarom helpt het om goed na te denken over wat je precies wil vertellen. Bedenk een begin dat verrassend is en een einde waarmee je emoties opwekt.
Zie ook: Een krachtig begin schrijven op deze 5 manieren
Bij een kort verhaal heb je weinig ruimte voor lange beschrijvingen of voor alinea’s vol uitleg over de backstory van een personage. Vaak werkt het beter om dit tussen de regels door te verwerken. Kies de beschrijvingen die het meeste toevoegen en ga voor een situatie waarin de persoonlijkheid van je personage natuurlijk naar voren komt.
Zie ook: De gereedschapskist van de schrijver: show, don’t tell
Je weet wat je korte verhaal goed maakt en je hebt nagedacht over jouw eigen verhalen. Dan komt de belangrijkste stap. Met regelmaat schrijven, herschrijven, vallen en opstaan en meer schrijven. Daar leer je uiteindelijk het meeste van.
Als je redelijk tevreden bent over je eigen verhalen, is het tijd om feedback aan anderen te vragen. Dat kan tegenwoordig op enorm veel manieren. Je feedbackvergaring is niet meer gelimiteerd tot je familie en vrienden, het moderne tijdperk geeft je zoveel meer mogelijkheden. Ga bij een schrijfgroepje, deel je verhalen op sociale media of volg een schrijfcursus.
Nadat je veel feedback hebt gekregen en je eigen schrijfvaardigheid hebt verbeterd, is het tijd voor de volgende stap. Een schrijfwedstrijd misschien? Een schrijfwedstrijd winnen kan later goed van pas komen in je schrijfcarrière.
Zie ook: 7 geheimen voor het winnen van een schrijfwedstrijd
Een andere optie is om het verhaal op te sturen naar een literair tijdschrift. Je krijgt zeker aanzien als je het voor elkaar krijgt om hierin gepubliceerd te worden. Daarnaast is het extra leuk om je verhaal fysiek in je handen te kunnen hebben!
Het allerbelangrijkste: blijf schrijven. Met elk verhaal word je een betere schrijver. Of je het nu doet om uitgegeven te worden of simpelweg omdat je er blij van wordt, elk verhaal brengt je verder.
Meer tips lezen? Kijk hieronder!