Afbeelding
Karolina Grabowska via Pexels
Karolina Grabowska via Pexels
Vandaag is het ‘Celebrate Short Fiction’ Day en er is maar één manier om dat te vieren: door een ultrakort verhaal te schrijven! Deze dag draait om het eren van een kortverhaal en de schrijvers van korte fictie. Aan hen ligt de uitdaging om een verhaal te vertellen binnen de grenzen van deze literaire vorm, waarbij ze een beperkt aantal woorden gebruiken. Met een ultrakort verhaal moet je het met nog minder woorden doen. Je schrijft dan een verhaal in (minder dan) 99 woorden. Doe je ook mee? We geven je vijf tips om je op weg te helpen!
Schrijf jij een spannend, dramatisch of misschien een grappig verhaal? Ultrakorte verhalen kunnen in allerlei verschillende genres geschreven worden. Ook gedichten of non-fictieteksten horen hierbij. Echter moeten er wel (net zoals in elk ander verhaal) verhaalelementen in zitten. Denk hierbij aan een plot, een begin, midden en eind. Het is niet zo simpel als gewoon gedachten op papier kladderen, want dan is het geen ultrakort verhaal.
Waar begin je? Bepaal eerst hoeveel woorden je verhaal mag zijn. In onze Facebookgroep Schrijven Magazine Ultrakorte verhalen schrijven mensen een ultrakort verhaal in maximaal 99 woorden, maar als je voor jezelf schrijft, kan je natuurlijk zelf bepalen waar je de grens legt. Het beste is om te beginnen met een opvallende zin die gelijk de aandacht van de lezer trekt. Je kunt bijvoorbeeld inspelen op het gevoel van een lezer door herkenning, verrassing of spanning. Je eerste zin schetst ook de sfeer van het verhaal. Het maakt duidelijk over wie het verhaal gaat, waar het zich afspeelt en wat er aan de hand is.
Bij een ultrakort verhaal wil je zoveel mogelijk zeggen in zo weinig mogelijk woorden. Je hebt weinig ruimte, dus gebruik krachtige zinnen, woorden die veel zeggen en specifieke details. Geen eindeloze beschrijvingen en opvulling dus. Iedere zin moet raak en to-the-point zijn. Vestig je aandacht ook op hoe je de juiste sfeer van het verhaal kan scheppen. De manier van schrijven is hierbij heel belangrijk. Is het verhaal bijna poëtisch of misschien heel intens?
Vind je het lastig de juiste woorden te vinden? Hieronder is een rijtje van sprekende woorden die je kan gebruiken om je verhaal sterker te maken en nog meer tot de verbeelding te laten komen:
Synoniemen voor gezichtsuitdrukkingen
Synoniemen voor ‘zeggen’ voor het schrijven van dialogen
Synoniemen voor geluiden
Hoe beschrijf je emoties in lichaamsstaal en mimiek?
Schrap alles wat niets tot weinig toevoegt aan je verhaal. Wees kritisch daarop. Je zal waarschijnlijk merken hoe lastig het is om onder een bepaald aantal woorden te blijven, dus voor een ultrakort verhaal is schrappen al helemaal belangrijk. Hoe pijnlijk het ook kan zijn, je verhaal wordt er uiteindelijk beter van. Vind je het lastig om te bepalen wat weg kan? Vraag anderen om advies, want zij kunnen je tot nieuwe inzichten brengen hoe het toch net even wat beter kan. Voor een ultrakort verhaal geldt: minder is beter.
Hoe eindig je? De laatste zin is net zo belangrijk als de eerste zin. Het verhaal moet echt af zijn en een duidelijk slot hebben. Maak je verhaal daarom rond, zodat lezers niet het gevoel hebben dat je midden in het verhaal stopt en het eigenlijk nog niet af was. Wat zo mooi is aan ultrakorte verhalen is dat je een emotionele impact kan maken zonder veel te zeggen. Leg je verhaal niet uit, want vaak kan de lezer het zelf al invullen.
Ook het bedenken van een pakkende titel is belangrijk. De titel is het eerste dat lezers zien en maakt duidelijk waar het verhaal over gaat. Ook moet het lezers nieuwsgierig maken. Kijk voor het bepalen van de titel naar de zinnen of woorden die jou opvallen of raken. Voor de titel geldt ook: het liefst zo kort mogelijk. Het mooiste is als je in één woord een allesomvattende titel hebt. Echter is dit vaak wel lastig, dus zorg er dan wel voor dat het woord ook echt lezers aanspreekt.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!