Afbeelding

Eieren geverfd met verschillende emoties


ROMAN ODINTSOV

Hoe beschrijf je emoties in lichaamsstaal en mimiek?

Show, don’t tell is een advies waar wij schrijvers mee dood gegooid worden. Vooral op het gebied van emoties is het belangrijk dat je het aan de lezers laat zien. Puur vertellen dat iemand boos of verdrietig is, is niet genoeg. De lezer kan beter meeleven met je personages als ze voelen wat zij ook voelen. Dit kan je doen door de emoties te laten zien door middel van lichaamstaal, mimiek en wat de personage van binnen voelt. We hebben een lijst samengesteld met verschillende emoties en hoe die beschreven kunnen worden.

Disclaimer: de lijn tussen show en tell is soms dun. Iedere schrijver kijkt daar anders naar. De lijst hieronder bestaat uit voorbeelden puur ter inspiratie. Het kan dat jij het heel anders zou omschrijven en dat is ook goed. Het draait uiteindelijk om smaak. 

Bang

Bonzend hart, trillen, wijde ogen, adem in houden of juist heel snel ademen, wit wegtrekken, in elkaar duiken, bevriezen, angstzweet dat uitbreekt, verstijven. 

Boos

Tandenknarsen, fronzen, rood aanlopen, vuisten ballen, met vinger naar iemand wijzen, stampvoeten, met vuist schudden/zwaaien.

Blij/opgewekt/enthousiast 

Lachen, glimlachen, grijnzen, gezicht licht op, vrolijk neuriën, huppelen. 

Geërgerd

Armen over elkaar slaan, zuchten, wenkbrauwen omhoog, met de ogen rollen, iemand met toegeknepen ogen aankijken. 

Schaamte

Blozen, stotteren, gezicht met handen bedekken, oogcontact vermijden, het warm krijgen 

Verbazing/schok

Wenkbrauwen omhoog, mond valt open, grote ogen, hand over de mond slaan, hoofdschudden. 

Verdriet

Huilen, snikken, schokkende schouders, glinsterende ogen van de tranen, stil worden, brok in de keel krijgen, hangende schouders, trillende lip, pijn in hart. 

Verveling

Gapen, met je voeten of handen tikken, onderuitgezakt zitten, zuchten, friemelen met dingen om je bezig te houden. 

Zenuwachtig

Klamme handen, bonzend hart, snel praten, wiebelen, aan iets friemelen, in handen wringen, lippen likken, lip of nagels bijten, ijsberen.