Afbeelding

Hoeveel worden heeft een zeer kort verhaal?

Foto: Pexels

Hoeveel woorden heeft een zeer kort verhaal?

Wil je weten waar jouw zeer korte verhaal aan moet voldoen om tot het genre te behoren? Of wil je het genre een keer proberen? Lees hier meer over de lengte van een zeer kort verhaal.


Algemene richtlijnen

In veel beschrijvingen valt een ‘zeer kort verhaal’ onder een ‘kort verhaal’. Alles wat korter is dan een novelle noemt men dan een kort verhaal. Een kort verhaal heeft dan dus geen minimum aantal woorden en het maximum ligt rond de ondergrens van een novelle (20.000 woorden). Toch zijn er genoeg mensen die de zeer korte verhalen als eigen genre rekenen. Welk onderscheid is er dan?

Zeer kort verhaal

Het genre zeer kort verhaal of ZKV is bedacht door schrijver A.L. Snijders. Hoeveel woorden telt een zeer kort verhaal? De kortste bestaan uit een handvol woorden, de langere uit 300 à 400 woorden. Sommige bronnen spreken van 1.000 woorden, maar dat zien de meeste mensen als een regulier kort verhaal. 

Ultrakort verhaal

Een ultrakort verhaal of UKV heeft een duidelijke richtlijn. Het verhaaltje moet 99 woorden of minder tellen. De kunst is om hier alsnog een rond verhaal van te maken. Lijkt het je leuk om een keer te proberen? In de Facebookgroep van Schrijven Online dagen we mensen uit om UKV’s te schrijven. Elke week kiest de redactie er 5 uit die opvielen. Wil jij daartussen staan? Probeer dan een UKV uit. 

Espressofictie

Dit genre komt uit Amerika en de bedoeling is om een verhaal te schrijven dat je kan lezen in de tijd dat je een espresso drinkt. En hoewel dat in theorie zou afhangen van hoe snel jij je espresso op krijgt, is er wel een standaard woordenaantal voor. Namelijk 60 woorden. Het is dan ook niet erg om een suggestie te geven en het einde aan de verbeelding over te laten. 

Six word story

Het genre zegt het al: een six word story heeft 6 woorden! Eén van de meest bekende six word story’s komt van de beroemde schrijver Ernest Hemmingway. De tekst luidt: ‘For sale: baby shoes, never worn.’ Afhangend van de context kan dit verhaaltje erg droevig of luguber overkomen. De lezer heeft dus nog meer vrijheid om de zin te intepreteren. Wel zijn leestekens enorm belangrijk. Een verkeerd geplaatste komma kan de betekenis van een six word story helemaal veranderen.