Afbeelding

Kerstverhaal schrijven

Foto: Pexels

Hoe schrijf je een goed kerstverhaal?

Altijd al een kerstverhaal willen schrijven? Emotie is dan het allerbelangrijkste van je verhaal. Hoe pak je dit aan? 


Tip 1: Gebruik tegenstrijdigheden

Een sterk kerstverhaal kent tegenstrijdigheden. Goed tegen slecht, eenzaamheid tegen samen zijn, een gierige man tegen zijn aardige dorpsgenoten. Het is de kern van het conflict van je kerstverhaal, net zoals dat elk verhaal een conflict kent. Ga op zoek naar een tegenstrijdigheid die jou fascineert en het liefst een die nog niet zo vaak gebruikt is. “De gierige man tegen zijn aardige dorpsgenoten” is leuk, maar wat jij er ook mee doet, het zal anderen doen denken aan A Christmas Carol.

Tip 2: Atmosfeer is de sleutel

Als mensen denken aan Kerstmis, dan denken ze aan sneeuw, een knisperend vuurtje in de haard en een mok warme chocolademelk waar ze hun handen omheen vouwen. Ook jij ziet dit beeld meteen voor je, toch? Dat is wat atmosfeer met je verbeelding doet, en het is in een kerstverhaal het allerbelangrijkste wat er bestaat. Breng alle atmosfeer van de feestdagen over op de lezer! 

Tip 3: Een snufje magie mag

Kerstmis is een magische periode en dat mag je verhaal best weerspiegelen. Een toverspreuk die alles oplost, is niet per se nodig, maar een toevallige sneeuwbui op een ontroerend moment is zeker geen overbodige luxe in een kerstverhaal.  

Tip 4: Een mooi of ontroerend einde

Je kerstverhaal hoeft geen happy ending te hebben (maar dat mag natuurlijk wel). Ook een ‘slecht’ einde kan mooi of ontroerend zijn, en dat is precies wat je wil bereiken. Je lezer wil een traantje wegpinken, zich opgelucht of blij voelen bij het lezen van je kerstverhaal. Denk dus goed na over je einde en geef het impact. Deze impact kan je zeker versterken als je de vorige tips goed hebt toegepast: een magische sneeuwval of een atmosferische beschrijving van een gebeurtenis voegt bakken aan emotie toe. Een cirkelvertelling kan ook goed werken. 

Tip 5: Bekijk mooie voorbeelden

Er zijn genoeg kerstverhalen waar je van kan leren! Van de klassiekers zoals A Christmas Carol en How the Grinch stole Christmas tot elke reclame op tv. Rond de feestdagen doen reclames hetzelfde als een goed kerstverhaal. De kerstreclames van warenhuisketen John Lewis staan erom bekend om hartverwarmend te zijn. Zoals bijvoorbeeld de reclame over de man op de maan!

Techniek

Service