Afbeelding

Taaltip: Is het Kerstmis of kerstmis?

Het is weer bijna Kerst! Maar zeg je kerstmis of Kerstmis? Redacteur Hans de Groot van Van Dale geeft antwoord.

Beide kan, maar in de meeste gevallen schrijf je een hoofdletter. Daarmee duid je de officiële feestdag aan.

In sommige gevallen gaat het echter om een mis waarmee je de geboorte van Christus viert. Er zijn drie van deze missen: de nachtmis, de dageraadsmis en de dagmis. Gaat het om zo’n mis, dan schrijf je ‘kerstmis’ met een kleine letter.

Onofficiële aanduidingen en samenstellingen krijgen volgens de officiële spellingregels van het Groene Boekje geen hoofdletter:

Met kerst gaan we naar mijn ouders.

Gelukkig kerstfeest!

Ik zie je eerste kerstdag!

Op tweede kerstdag gaan sommige winkels alweer open.

De samenstelling ‘Kerstkind’ is een uitzondering: die krijgt een hoofdletter (uit respect) als je er het kind Jezus mee aanduidt. Maar een gewoon kind dat tijdens Kerstmis wordt geboren, moet het doen zonder hoofdletter: dat is een kerstkind.

Nieuwjaar is ook een officiële feestdag en dus schrijf je een hoofdletter:

Met Nieuwjaar steken we altijd vuurwerk af.

Maar in de uitdrukking ‘gelukkig nieuwjaar’ schrijf je een kleine letter. Je wenst iemand immers niet alleen een gelukkige 1 januari, maar je hoopt dat het hele nieuwe jaar gelukkig voor hem of haar wordt.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Dossier