Afbeelding
Door Kyle Cassidy (ticket:2010080610005003 identity confirmed]) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7050005
Door Kyle Cassidy (ticket:2010080610005003 identity confirmed]) - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7050005
2022 is voor mij een leerjaar (naast een schrijfjaar), waarin ik me wil toespitsen op het schrijven van korte verhalen (waarin ik nou niet echt uitblink). Eerder schreef ik al wat ik heb geleerd van science fiction-schrijver Isaac Asimov. Nu heb ik ook een verhalenbundel van Neil Gaiman uit, en ook van deze briljante schrijver heb ik het een en ander geleerd.
Veel van Gaiman’s korte verhalen zijn bewerkingen van bestaande sprookjes, verhalen en saga. Zo schreef hij bijvoorbeeld een (heel bijzonder) verhaal over de koningin uit Sneeuwwitje en de zeven dwergen, een verhaal over de Kerstman en nam hij het personage Sherlock Holmes als uitgangspunt voor een heel eigen invalshoek. Het lijkt misschien niet heel origineel, maar het is knap hoe hij er een eigen draai aan geeft. Om schrijfmeters te maken, kun je deze techniek best eens uitproberen.
Ik keek Gaiman’s bijdrage aan streamingsdienst Masterclass, waarvoor hij een uitgebreide serie maakte over zijn schrijfwerk en tips die hij heeft. Daarin beschrijft hij hoe hij een verhaal schrijft, namelijk door een inspiratiedraadje te volgen door zichzelf steeds de vraag te stellen: wat als…. Zo kun je jezelf tot bijzondere inzichten leiden.
Gaiman’s korte verhalen verschillen allemaal ontzettend van elkaar. Niet alleen in lengte of qua genre, maar ook qua stijl. Het ene verhaal is heel beeldend, waar het ander meer als sprookje is geschreven of als monoloog. Je kunt korte verhalen gebruiken om jouw eigen stijl te vinden, maar je kunt ze ook gebruiken om te experimenteren.
The Neil Gaiman Reader is een verzameling van zijn verhalen in chronologische volgorde, uitgekozen door lezers. Verrassend zijn de verschillende vormen. 1 verhaal bestaat bijvoorbeeld geheel uit een ingevulde vragenlijst. En waarom ook niet? Ook de vorm kan een uitgangspunt voor een verhaal zijn, daar kun je best creatief in zijn!
Succes met het vinden van jouw stijl, vorm en genre. Je hoeft het gelukkig niet meteen weten, maar experimenteer!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.