Afbeelding

Hoe schrijf je een kort verhaal?

Foto: Pexels

Hoe schrijf je een kort verhaal?

Deze week is het de Week van het Korte Verhaal. Maar hoe schrijf je eigenlijk een kort verhaal? Dat leggen we hier (in het kort) uit!


Kies meerdere personages

In het Schrijven magazine editie 2 uit 2018 zei Rob Van Essen hier het volgende over: ‘twee personages is beter dan een. Laat je eenzaam ronddolende personage dus meteen op de eerste staarhoek een buurvrouw tegenkomen die de hond uitlaat, laat ze met elkaar praten’
Er kan op dat moment al veel gebeuren met jouw personages. Ze kunnen bijvoorbeeld klagen over de nieuwe buurman, ze kunnen gebeten worden door de hond of aangereden worden door een vachtwagen die de hoek om komt. Zo komen de personages en jij zelf als schrijver in beweging.

Ga uit je comfortzone

‘Als je een kort verhaal wil schrijver, moet je gele sokken dragen,’ vertelt Van Essen in hetzelfde artikel. Er is natuurlijk niks mis met gele sokken, maar voor veel mensen is dit niet vanzelfsprekend. Het wil dus zeggen dat je lekker uit je comfortzone mag stappen. Als je een goed verhaal wil schrijven, moet je durven. Verras jezelf en je lezer eens. Je bent goed op weg als je eindigt met je handen in je haren. 

Denk aan het einde

Als schrijver heb je een belangrijker band met je lezer. Je moet je lezer bij het verhaal houden, daarom moet je ze overbluffen. Zorg dat ze in één keer in het koude water springen, in plaats van geleidelijk glijden. Daarmee houd je ze vast aan het verhaal. Begin bijvoorbeeld bij het einde van je verhaal. Of maak het einde heel verrassend.
‘Het einde kan een ander licht geven aan het verhaal,’ vertelt Rob.

Schrappen!

Een kort verhaal, betekent daadwerkelijk een kort verhaal. Haal daarom zoveel mogelijk (nutteloze) informatie weg. Je hoeft bijvoorbeeld niet de hele kamer te omschrijven. Wat je wel kan doen, is hints geven op de manier hoe je het vertelt. Een voorbeeld daarvan is: ‘een eigenaardige lucht kwam in mijn neus, fris voelde ik mijn niet toen ik bij hem binnenstapte’.
Elke lezer ziet een ander beeld, maar één ding is zeker: de kamer was onfris. 

Techniek