Afbeelding

Schrijftips

Foto: Pixabay

Dit zijn de beste schrijftips van 2020!

We hebben dit jaar weer veel tipartikelen geschreven vol met handige schrijftips en -tricks. We zetten de 10 best gelezen tipartikelen op een rij!


1. Zo beschrijf je het uiterlijk van je personages

Het kan soms knap lastig zijn om te beschrijven hoe jouw personages eruitzien. Te weinig details en je lezer zal moeite hebben het personage voor zich te zien. Te veel en het lijkt plotseling alsof alles om uiterlijk draait. En hoe laat je deze details zien zonder het verhaal te onderbreken met één grote infodump? Lees het hier.

2. Zo schrijf je het eerste hoofdstuk van je boek

Het eerste hoofdstuk is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je boek. Die pagina’s moeten namelijk interesse wekken bij een uitgever én jouw lezers, zodat zij gestimuleerd zijn om verder te lezen. Lees het hier.  

3. Een krachtig begin schrijven op deze 5 manieren

Je bent klaar voor de start, maar hoe schrijf je de start? De meningen zijn verdeeld: laat je eerst het dagelijks leven van het hoofdpersonage zien, of spring je direct de actie in? In dit artikel bespreken we 5 manieren om een goed begin te schrijven: we leggen uit waarom elk type begin werkt en wat de valkuilen ervan zijn. Lees het hier.  

Afbeelding

Zo verdubbel je je kans op publicatie - Lucia van den Brink

4. Zo verdubbel je jouw kans op publicatie

Lucia van den Brink schreef: “Je kans op publicatie verdubbelen, wie wil dat nu niet? Omdat ik in het dagelijks leven mijn brood verdien met data, wil ik een idee voorleggen waarmee ik mijn debuutroman ‘Niemand zoals hij’ gepubliceerd kreeg bij uitgeverij Ambo|Anthos. Schrik niet, je hoeft hier zeker geen rekenwonder voor te zijn.” Lees het hier.  

5. Auteur Hanna Bervoets geeft haar 7 beste schrijftips

In 2021 mag Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk schrijven! Een hele eer dus. Om dat te vieren zetten wij een interview uit Schrijven Magazine online. Lees het hier.  

6. Herschrijven: wat moet je schrappen, wat voeg je toe?

Je boek is klaar en je wil het sterker maken. Waar moet je allemaal op letten? Schrijven is schrappen, maar wat moet je schrappen? En voeg je ook iets toe? Met deze herschrijftips ben je al een eind op weg. Lees het hier.  

7. 4 tips voor het schrijven van een rond personage

Dynamische personages hebben meerdere belangrijke karaktertrekken en zijn vooral geschikt als hoofdpersonage, antagonist of belangrijk bijfiguur. Hoe schrijf je ze? Lees het hier.  

8. Drie tips voor fictieschrijvers

Schrijf je een roman of thriller? Redacteur Rob Steijger deelt tips die hij regelmatig in de kantlijn zet tijdens het redigeren. Lees het hier.  

Afbeelding

Hoe schrijf je een script of scenario?

9. Script schrijven? In 6 stappen schrijf jij de volgende kaskraker

Wil je je verdiepen in script- of scenario schrijven? Dan moet je heel anders denken en schrijven dan bij een boek of verhaal. Je wordt gedwongen om te denken in beelden. Korte en krachtige scènes neerzetten is nog belangrijker en scherpe dialogen dragen je filmscript. In deze 6 stappen schrijf jij een ijzersterk script. Lees het hier.  

10. Zo weet je wanneer je klaar bent om te beginnen aan je verhaal

Je hebt een verhaalidee, maar twijfelt of het goed genoeg is. Of je bent er juist enthousiast over, maar weet niet hoe je er een verhaal van maakt. Je werkt je setting of je personages eindeloos uit en weet niet wanneer het allemaal goed genoeg is om te starten met schrijven. Of je begint al met schrijven en loopt telkens vast. Komen deze problemen je bekend voor? Wanneer je deze 4 dingen doet, ben je klaar om met het schrijven te beginnen. Lees het hier.  

Techniek

Service