Afbeelding

Ronde personages schrijven – 4 tips

Pexels.com

4 tips voor het schrijven van een rond personage

Een rond of dynamisch personage, is het personage wiens persoonlijkheid gedurende het verhaal verandert. Dynamische personages hebben meerdere belangrijke karaktertrekken en zijn vooral geschikt als hoofdpersonage, antagonist of belangrijk bijfiguur. Hoe maak je zo'n hoofdpersonage? 


1. Geef je personage een negatieve karaktertrek

Geef je personage minstens één slechte eigenschap die hem sterk beïnvloedt en een centrale rol in zijn ontwikkeling speelt. Dit creëert een innerlijke strijd tussen het personage en zijn karaktertrek.

Deze strijd kan op verschillende manieren verlopen:

  • Positieve ontwikkeling: het personage overwint de eigenschap. Dit doet hij door actief iets te veranderen of tot een realisatie te komen.
  • Een variatie op de positieve ontwikkeling: het personage verslaat de eigenschap niet, maar leert er beter mee omgaan. Denk aan iemand die zijn zwaktes eindelijk accepteert, of die een ‘negatieve’ trek op een positieve manier leert gebruiken.
  • Negatieve ontwikkeling: de negatieve eigenschap wordt steeds sterker, totdat deze overheerst. Het personage verliest van zijn innerlijke antagonist.
  • Een variatie op de negatieve ontwikkeling: het personage overwint een slechte eigenschap, maar in plaats van dat dit positief uitpakt, komt er een nog slechtere eigenschap voor in de plaats.

2. Voeg een vleugje contrast toe

Onverwachte combinaties van eigenschappen kunnen een complex of verfrissend personage creëren. Hoe gedraagt iemand zich die zowel gierig als bescheiden is? Of driftig en beleefd? Dit veroorzaakt ook dilemma’s: wat doet een trouw maar lui personage als hard werk nodig is om een vriend te redden? Gaat hij tegen zijn luie instincten in of laat hij juist zijn loyaliteit vallen?

Spelen met andere verwachtingen rondom het personage, zoals baan of uiterlijk, zorgt ook voor contrast. Neem bijvoorbeeld een eerlijke dief, of een ruig uitziende man met smetvrees. Vermijd dat zo’n personage in ieder opzicht tegengesteld is aan het cliché: een omgekeerd cliché vormt vaak een nieuw cliché. Ook wil je niet dat je personage gereduceerd wordt tot één eigenschap en een vlak personage wordt.


Afbeelding

Covers marketing

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee?

Meld je aan!


3. Kijk door de lens van het personage

Een rond personage heeft een mening en manier van kijken. Zorg ervoor dat je personage de wereld door zijn eigen gekleurde lens ziet. Welke details pikt hij op en welke vindt hij onbelangrijk? Wat voor oordeel heeft hij over zijn omgeving en andere personages? Laat dit allemaal doorschijnen in zijn acties en woorden. Kijk je vanuit zijn perspectief? Laat dat dan voelbaar zijn in de beschrijvingen. 

4. Maak onderscheid tussen twee soorten wensen

Bedenk wat het doel is van jouw personage, maar ook wat hij nodig heeft.

Een doel is bewust en zit vaak aan de buitenkant. Voorbeelden zijn rijk worden, geaccepteerd worden door klasgenoten, of het voltooien van een missie. Vergeet niet dat het doel kan veranderen gedurende het verhaal en dat het centrale doel niet vanaf het begin van het verhaal aanwezig hoeft te zijn. In plaats daarvan kan een kleiner doel het personage tijdelijk bezighouden.

Het doel van een personage is niet hetzelfde als wat hij aan de binnenkant nodig heeft. Sommige doelen (zoals het voltooien van een wereld-reddende missie) zijn van cruciaal belang voor de uiterlijke wereld, maar niet voor de persoonlijke ontwikkeling van het personage. Andere doelen kunnen slechte gevolgen hebben, zoals het personage dat populair wil worden door andere mensen te pesten.

De onbewuste wens, hetgene wat je personage nodig heeft, is waar hij daadwerkelijk gelukkig van zou worden. Meestal is dit het overwinnen van een slechte karaktertrek en/of het komen tot een belangrijk inzicht over zichzelf of de wereld.