Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
In veel vormen van fictie is het beroep van het hoofdpersonage een belangrijk element. Niet alleen als het verhaal voor een groot deel afspeelt: het beroep kan veel zeggen over het karakter van je personage. Deze 5 unieke beroepen geven je personage een bijzondere en onvergetelijke twist!
Er bestaan stylisten voor mensen en voor ruimtes, dus waarom niet voor voedsel? Een foodstylist zorgt dat etenswaar de gewenste uitstraling heeft en dat borden en tafels mooi worden opgemaakt. In een reclame voor ijs moet het ijs er natuurlijk heerlijk fris en romig uitzien en mooi gepresenteerd worden. De foodstylist zorgt daarvoor. Niet alleen bij reclames worden foodstylisten ingezet, maar bij alles waar eten er aantrekkelijk uit moet zien: kookboeken, chique restaurants en menukaarten. Een interessant en creatief beroep dat voor veel kleurrijke situaties kan zorgen in het leven van je personage.
Deurwaarder is een omstreden functie, maar de meeste deurwaarders vinden hun werk ontzettend leuk. Een deurwaarder wordt ingezet als iemand zijn of haar rekeningen niet betaald, ook niet na meerdere aanmaningen. Een deurwaarder kan een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen op bepaalde goederen of vermogens en zelfs een woning ontruimen. Een deurwaarderskantoor en Incassobureau’s kunnen een enorm interessante invulling geven aan het dagelijks leven van je personage en hem een complex karakter geven. Een deurwaarder komt langs met heel vervelend nieuws en met een harde missie: rekening betaald krijgen, linksom of rechtsom. Tegelijkertijd moet hij of zij vriendelijk zijn en een bepaalde mate van sympathie hebben.
Als je het hebt over zeldzame beroepen: er is maar één commissaris van de Koning per provincie. Deze wordt benoemd door de regering voor een periode van zes jaar. De commissaris vertegenwoordigd het rijk binnen de provincie en is voorzitter van het College van Gedeputeerde Staten. Een personage met dit beroep zal wat research vergen, maar een unieke carrière heeft hij dan wel. Hij is verwikkeld in allerlei politieke drama’s, kent hoge regeringsambtenaren en heeft een grote verantwoordelijkheid. Hoe is dat en welke invloed heeft dat op zijn dagelijks leven?
Fluitenbouwer is een zeldzaam maar ambachtelijk beroep. Een groot deel van de fluitenproductie is overgenomen door machines, maar je kan je personage heel veel passie meegeven voor dit handwerk. Een fluitenbouwer zal er hoogstwaarschijnlijk wel een tweede baan naast moeten hebben, maar je kan jouw hoofdpersoon natuurlijk ook de beroemdste fluitenbouwer ter wereld maken. Een fluitenbouwer is creatief, nauwkeurig en waarschijnlijk gewend flink te moeten bikkelen voor zijn passie. Dat vormt iemand.
Een beiaardier is iemand die een beiaard of carillon bespeelt. Oftewel: degene die zorgt voor de mooie klokkenspellen die je kan horen in de buurt van kerktorens en soms oude stadshuizen. Het klinkt als een oud en vergeten beroep, maar ook vandaag de dag zijn er nog zat mensen die hierin gespecialiseerd zijn. In Nederland zijn er zelfs twee opleidingen (in Amersfoort en Dordrecht) voor dit vak. Dit vak kan veel zeggen over je personage: hij of zij is muzikaal, is iemand die altijd gehoord maar nooit gezien wordt en iemand die waarschijnlijk veel waarde hecht aan vroegere tijden. Je kan je fantasie ook verder de vrije loop laten: is er misschien een onderlinge concurrentiestrijd tussen de laatste beiaardiers van Nederland? Wat speelt er allemaal ongezien rond de beiaard?
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!