Afbeelding

Bron Pixabay

Schrijven een eenzaam beroep? Niet als je aan crowdwriting doet

Veel mensen zien het schrijverschap als een eenzaam bestaan. In je eentje worstel je achter een laptopje met personages, verhaalontwikkeling en structuur en niemand leest je werk tot je klaar bent. Met crowdwriting werk je met een aantal ‘teamgenoten’ samen aan één boek en schrijf je het hele verhaal dus samen. Schaduwreis, de koepelroman van dertien auteurs die op 21 april 2018 uitkomt, is hier een mooi voorbeeld van.

Schaduwreis – gezamenlijk reisverhaal

Het idee voor Schaduwreis ontstond in 2014, toen een groep auteurs met elkaar sprak over het boek Eilandgasten van Vonne van der Meer. De wereldreiziger als rode draad in dit boek inspireerde de schrijvers om met een vergelijkbaar idee aan de slag te gaan. De auteurs, die elkaar via internet kenden, kwamen vervolgens gezamenlijk tot een hoofdpersonage met bijbehorende karakter- en uiterlijke eigenschappen. Na het gezamenlijk uitstippelen van de route, gingen de schrijvers zelfstandig aan de slag: iedereen schreef de reis door één land. Het perspectief ligt niet bij hoofdpersonage Nadine, maar bij de gastheer of gastvrouw waar zij verblijft tijdens haar reis. Nadat iedereen een eerste versie van zijn of haar hoofdstuk had geschreven, zijn deze hoofdstukken samengevoegd tot één document, zodat elke schrijver kon lezen wat er in het hoofdstuk vóór en na het zijne gebeurde, en hier het eigen hoofdstuk op kon aanpassen.

Wat is crowdwriting?

Net zoals de schrijvers van Schaduwreis, schrijf je bij crowdwriting een boek of verhaal met meerdere mensen. Niet als duo, maar als groep. Dit kan in principe met honderden mensen (hoewel dat lastig te coördineren zal zijn) en levert vaak een dynamisch schrijfwerk op. Samenwerking en individuele (creatieve) vrijheid komen bij crowdwriting samen.  De uitdaging zit hem in het soepel laten overlopen van (sub)plot, karakterontwikkelingen en scènes en een nauwe communicatie is voor zo’n project dus wel noodzakelijk.

In 2013 hielden we op Schrijven Online een schrijfwedstrijd in de vorm van een gezamenlijke novelle. Schrijfster Judith Visser beet het spits af en schreef het eerste hoofdstuk, waarna gezamenlijk het boek Screenshot geschreven werd. In juni 2016 werd dit boek gepresenteerd.