Schrijven: van talent naar beroep

Je bent lekker aan het schrijven, maar waar moet je op letten als je daar je beroep van wilt maken?

Hoe word je professioneel schrijver? Voor de belastingdienst bestaat het beroep niet. Daardoor kun je geen gebruik maken van belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek of winstvrijstelling. Stap daarom zo snel mogelijk over naar het ondernemerschap. Daarvoor moet je wel aan de volgende criteria voldoen:

  • minimaal 1.225 uur per jaar met je werk bezig zijn;
  • dit met regelmaat uitvoeren;
  • reclame maken of op een andere manier naar buiten treden;
  • minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar hebben.

Dat laatste is voor een schrijver die aan een boek werkt een struikelblok. Wordt de uitgever van het boek als opdrachtgever gezien en zo ja, hoe zit dat dan met die andere twee opdrachtgevers? De belastingdienst zegt dat zoiets zich in een grijs gebied bevindt.

‘Als men zich alleen met het schrijven van een boek bezighoudt’, zegt de belastingtelefoon, ‘is er inderdaad geen sprake van ondernemerschap. De royalty’s die men ontvangt, worden gezien als resultaat uit overige werkzaamheden. Maar schrijf je daarnaast ook voor kranten, tijdschriften of geef je lezingen en dergelijke, dan zou er wel sprake kunnen zijn van meerdere opdrachtgevers, waardoor je aan de criteria van het ondernemerschap voldoet.’

Als je als ondernemer gaat werken, moet je er rekening mee houden dat je elk jaar een VAR-verklaring invult, waarmee je je opdrachtgevers vrijwaart van de veronderstelling dat er sprake is van een loondienstverhouding. Verder ben je verplicht een gedegen boekhouding te voeren en een jaarrekening te (laten) maken.