Start » Nieuws » Personageontwikkeling: pas op voor flanderisatie (flanderization)!

Personageontwikkeling: pas op voor flanderisatie (flanderization)!

22 April 2019

Flanderisatie (oorspronkelijk in het Engels flanderization) is een term uit de televisiewereld, maar in de literatuur ligt dit verschijnsel ook op de loer. Wat is flanderization?

flanderization flanderisatieFlanderization is het verschijnsel waarbij een personage steeds eenzijdiger lijkt te worden. Dat komt doordat schrijvers zich, na een inspiratievol en creatief begin, na verloop van de tijd te veel aandacht leggen bij één sterke karaktereigenschap van het personage. Waar in het begin nog aandacht wordt besteed aan het creëren van een veelzijdig personage, verschuift de focus na verloop van tijd meer naar een specifieke eigenschap. Deze wordt hierbij steeds meer overdreven. 

Ned Flanders uit The Simpsons

Een goed voorbeeld is personage Ned Flanders uit de langlopende animatieserie The Simpsons. En, je had hem vast al door, naar dit personage is het verschijnsel zelfs vernoemd. Aan het begin van de serie was Ned Flanders een vriendelijke buurman en betrokken vader die brave kerkganger was. Gedurende de serie trad die laatste eigenschap steeds meer naar de voorgrond en nu is hij alleen nog maar over-de-top met zijn geloof bezig: flanderisatie. Wat begon als karaktereigenschap, werd de hele basis van zijn persoonlijkheid.

Flanderization is een personageontwikkeling die vooral bij televisieseries vaak en duidelijk voorkomt, maar het is interessant om te zien hoe en waarom deze transitie plaatsvindt. Ook in korte verhalen en boeken kan dit verschijnsel per ongeluk optreden. Bij de ontwikkeling van jouw personages moet je dus oppassen dat je niet onbewust aan het flanderiseren gaat. Je personage moet ‘rond’ blijven en geen karikatuur van zichzelf worden.

Meer voorbeelden en illustraties vind je hier.

Door Marije Catsburg

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- De rode haring: wat is een 'red herring' en hoe gebruik je het?
- 5 tips voor het schrijven over een personage dat niet op je lijkt
- Met deze 5 tips red je jouw favoriete personage van de ondergang
- Vier tips voor de karakterontwikkeling van jouw personage


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!