Afbeelding

Beeld van Gabriela Palai via Pexels

Met deze 5 tips red je jouw favoriete personage van de ondergang

Met deze 5 tips red je jouw favoriete personage van de ondergangJe verhaal is aan het overlijden, dat weet je, dat voel je. Maar je hoofdpersonage is nog springlevend en blijft maar door je hoofd dansen. Kun je dit geweldige personage nog redden van een niet-zo-geweldig verhaal? Dat kan zeker! En hier zijn 5 manieren waarop je dit kunt doen.

1. Verander de omgeving

Road trip! Neem je personage mee naar een andere plek of zelfs een andere planeet. Bekijk je personage in deze nieuwe ruimte. Komt het personage hier tot leven? Pas het verhaal dan aan of schrijf een volledig nieuw verhaal met dit personage in deze omgeving.

2. Haal inspiratie uit het dagelijks leven

Ga een rondje wandelen met je telefoon in je hand. Zie je een interessant persoon langskomen? Foto! Eenmaal weer thuis kun je verhalen bedenken achter de gezichten, kleding en uitstraling. Zo krijgt je geliefde hoofdpersoon een nieuw, ververst achtergrondverhaal. Vanaf dit punt kun je gaan bouwen aan de nieuwe wereld om je personage heen.

3. Speur door je oude rommel

Soms kun je het antwoord op je dilemma vinden in iets dat je al aan de kant hebt gegooid. Pak al je kladjes erbij, de afdankertjes, en kijk er met een frisse blik naar. Door de afstand die is ontstaan, zie je gemakkelijker wat er allemaal in de prullenbak mag blijven en wat toch bruikbaar is. Laat je leiden door de diamantjes die je tussen alle rommel vindt en laat deze je helpen tot nieuwe ideeën te komen.

4. Ga terug en analyseer

Ga terug naar het allereerste vonkje. Vraag jezelf af wat het was dat ervoor zorgde dat je dit verhaal wilde vertellen. Wat zorgde voor dat vuurtje in je buik? Een bepaalde boodschap, literaire uitdaging, pijnlijke herinnering, rauwe nieuwsgierigheid? Teruggaan naar het begin en het vonkje weer voelen, kan je helpen de energie te vinden om het verhaal opnieuw te beginnen en deze keer een andere (betere) weg in te slaan.

5. Verander de obstakels

Obstakels kunnen van alles zijn, groot en klein, maar ze zijn altijd onmisbaar. Ze moeten dwingend zijn en steeds weer terugkomen. Wanneer je hoofdpersonage sterk is, maar je verhaal wat minder, kun je de obstakels voor je hoofdpersonage veranderen. Of je past het doel van je personage wat aan. Door te spelen met deze elementen kun je het verhaal een nieuwe stoot energie geven en zo weer tot leven wekken.

Bron: Writer’s Digest

Door Shirley de Koster