Afbeelding

5 tips voor het schrijven over een personage dat niet op je lijkt

Beeld Pexels

5 tips voor het schrijven over een personage dat niet op je lijkt

5 tips voor het schrijven over een personage dat niet op je lijktSchrijven over een man, terwijl je zelf een vrouw bent. Of over een liberaal, terwijl je zelf conservatief bent. Een bekend voorbeeld van schrijven over een personage dat ver van je afstaat is dat van J.K. Rowling. Zij schreef over een 11-jarige jongen en moest zich dus zien te verplaatsen in de belevingswereld van een tienerjongen. Met deze 5 tips leer je hoe je een personage creëert dat het tegenovergestelde is van jou.

1. Begin bij het personage, niet bij het plot

Hoewel een goed plot belangrijk is, is een uitgewerkt hoofdpersonage net zo belangrijk. Veel schrijvers kiezen voor een personage dat veel op henzelf lijkt. Wat nou als je je personage anders is? Vertrouw op het personage dat niet op jezelf lijkt en durf het een stem te geven. Al begint de stem van je karakter bij een dialoog. Schrijf het uit en wie weet wat voor interessante dingen dat personage te vertellen heeft en gaat beleven.

2. Kruip in de huid van je karakter

Schrijf niet over je karakter, maar kruip echt in de huid van je hoofdpersoon. Op deze manier kun je vanuit het personage schrijven, waardoor hij of zij geloofwaardiger wordt. Je schrijft namelijk vanuit hun visie en ervaringen. Zo zijn er enkele acteurs die een rol gespeeld hebben in de andere sekse. Om ervoor te zorgen dat hun personage realistisch overkomt, bedenken de acteurs achtergrondverhalen om zichzelf om te toveren in dat personage.

3. Bestudeer de karakters om je heen

Wil je als man schrijven over een vrouw, trek dan meer op met vrouwen. Bestudeer ze en kom achter hun interesses, drijfveren, teleurstellingen en woordgebruik. Ga op zoek naar jouw karakter in het echt op het werk, bij sociale bijeenkomsten of in de lokale kroeg. Je hoeft niet alleen je karakter te observeren, maar je kan er ook mee gaan praten. Door in gesprek te gaan met bijvoorbeeld een wetenschapper, ballerina of politieagent kom je meer te weten over hun beroep. Combineer de dingen die je opvallen en interesseren met de andere kwaliteiten van je personage, waardoor je hoofdpersoon begint te leven.

4. En… actie!

Zet meteen hoog in en confronteer je hoofdpersonage met de tegenspeler in je verhaal. Bijvoorbeeld de held versus de schurk. Je zal ontdekken hoe je personage op de tegenspeler gaat reageren. Als je je personage iets laat doen wat jij zelf zou doen, dan ontspoort je personage. Het is dus belangrijk om de stappen van je hoofdpersoon te volgen, en niet die van jou als schrijver. Gedurende het verhaal zullen de motivaties van je personage helder worden. Gooi je personage in een actiesituatie en laat hem compleet anders reageren dan jijzelf zou doen.

5. Luister naar meningen van anderen

Het is lastig om in de huid van een personage dat niet op je lijkt te kruipen. Om ervoor te zorgen dat je vrouwelijke, jongere of homoseksuele personage realistisch is, kun je om feedback vragen aan mensen die lijken op je personage. Schrijf je vanuit een vrouw, vraag dan aan vrouwen of je personage liefheeft of zeurt zoals een vrouw dat zou doen. Wie weet doe je nieuwe inzichten op.

Door Nicolette Hendriks

Techniek