VOORPRET: 4 schrijftips van Marion Pauw

Marion Pauw leest weleens boeken waarvan ze denkt: was nét iets strenger geweest dan was het zoveel beter geworden. Daarom deelt ze in het komend nummer van Schrijven Magazine haar tips. We geven er alvast één prijs.

Door Vivian de Gier en Marc Brester 

1. Zet uit, die wifi

‘Het allerbelangrijkste voor het schrijven is ervoor zorgen dat je niet online kunt gaan. Echt, hoor! Het schrijven van een boek vereist een enorme concentratie. Je moet de diepte in kunnen gaan. Ik heb gemerkt dat ik dat niet voor elkaar krijg als er ook mail of berichtjes van Facebook binnenkomen. Tegenwoordig schrijf ik elke dag een paar uur bij mijn uitgever op kantoor of in een rustig café, en dan laat ik mijn telefoon thuis zodat ik ook niet gebeld kan worden. Dat werk ik niet alleen productiever, maar het is ook heel ontspannend om heel geconcentreerd te werken zonder afleiding. Daardoor ervaar ik het schrijven nu echt als rustgevend; ik knap er helemaal van op. De grap is dat een uur of drie al voldoende is, dan heb ik genoeg en goed werk geleverd. Ik hoef dus veel minder uur te werken op een dag dan vroeger. Ik heb geen stress meer omdat ik niet genoeg heb gewerkt én ik heb meer tijd voor sporten en andere dingen.

Alle schrijftips van Marion Pauw lezen? Je vindt ze in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 april verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór donderdag 22 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau