Start » Nieuws » De rode haring: wat is een 'red herring' en hoe gebruik je het?

De rode haring: wat is een 'red herring' en hoe gebruik je het?

16 April 2019

red herringKijk je veel films en series, dan ben je vast wel bekend met de term red herring. Ook in geschreven verhalen wordt zo’n rode haring vaak gebruikt als narratieve techniek. Geen idee waar we het over hebben? We leggen het je even uit.

Je zit een politie- of detectiveserie te kijken. Zo tegen de helft van het verhaal lijken álle aanwijzingen te leiden naar persoon X als dader. Er is bewijs, de politie zit op zijn hielen en alles duidt erop dat dit de dader is. Maar dan pakken ze de schurk, zetten ze hem in de verhoorkamer en blijkt dat zijn verdachte activiteiten die bewuste avond niets meer waren dan een geheim bezoek aan de minigolfbaan, zijn guilty pleasure. Dan blijkt dat personage Y, dat al gauw als onschuldige gelabeld werd, de grote bad guy is.

De red herring is een rookgordijn

Persoon X is hier de red herring: een afleidingsmanoeuvre, een rookgordijn om de spanning te vergroten en kijkers op het verkeerde been te zetten. Terwijl de politie al zijn aandacht focust op de rode haring, kan de daadwerkelijke dader nog véél meer schade aanrichten.

Simpel, toch? Dikke kans dat jij zelf in je schrijfwerk ook weleens een red herring ingezet hebt. Het zou tenslotte ook saai zijn als het mysterie in één keer opgelost is! Deze techniek is niet alleen te gebruiken in verhalen met moordenaars en detectives. Ook in drama’s, kinderverhalen en romans kan deze techniek goed ingezet worden. Het verhaal lijkt sterk één kant op te gaan, maar het opgebouwde narratief is niet meer dan een rookgordijn om te verhullen wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Achtergrond

De term is waarschijnlijk afkomstig uit de jacht: om jachthonden op een dwaalspoor te brengen, zouden gerookte haringen gebruikt worden om ze met geur te misleiden.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is dan ook Alle verhalen van Roald Dahl.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 6 poëtische tips voor korteverhalenschrijvers
- 5 tips om je creativiteit wakker te schudden


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!