Start » Nieuws » De rode haring: wat is een 'red herring' en hoe gebruik je het?

De rode haring: wat is een 'red herring' en hoe gebruik je het?

16 April 2019

red herringKijk je veel films en series, dan ben je vast wel bekend met de term red herring. Ook in geschreven verhalen wordt zo’n rode haring vaak gebruikt als narratieve techniek. Geen idee waar we het over hebben? We leggen het je even uit.

Je zit een politie- of detectiveserie te kijken. Zo tegen de helft van het verhaal lijken álle aanwijzingen te leiden naar persoon X als dader. Er is bewijs, de politie zit op zijn hielen en alles duidt erop dat dit de dader is. Maar dan pakken ze de schurk, zetten ze hem in de verhoorkamer en blijkt dat zijn verdachte activiteiten die bewuste avond niets meer waren dan een geheim bezoek aan de minigolfbaan, zijn guilty pleasure. Dan blijkt dat personage Y, dat al gauw als onschuldige gelabeld werd, de grote bad guy is.

De red herring is een rookgordijn

Persoon X is hier de red herring: een afleidingsmanoeuvre, een rookgordijn om de spanning te vergroten en kijkers op het verkeerde been te zetten. Terwijl de politie al zijn aandacht focust op de rode haring, kan de daadwerkelijke dader nog véél meer schade aanrichten.

Simpel, toch? Dikke kans dat jij zelf in je schrijfwerk ook weleens een red herring ingezet hebt. Het zou tenslotte ook saai zijn als het mysterie in één keer opgelost is! Deze techniek is niet alleen te gebruiken in verhalen met moordenaars en detectives. Ook in drama’s, kinderverhalen en romans kan deze techniek goed ingezet worden. Het verhaal lijkt sterk één kant op te gaan, maar het opgebouwde narratief is niet meer dan een rookgordijn om te verhullen wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Achtergrond

De term is waarschijnlijk afkomstig uit de jacht: om jachthonden op een dwaalspoor te brengen, zouden gerookte haringen gebruikt worden om ze met geur te misleiden.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is dan ook Alle verhalen van Roald Dahl.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 6 poëtische tips voor korteverhalenschrijvers
- 5 tips om je creativiteit wakker te schudden


Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Foto: Annaleen Louwes

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee