Afbeelding

5 tips om creatiever te schrijven.

Unsplash.com

5 tips om je creativiteit wakker te schudden

Om van idee tot verhaal te komen is een flinke dosis creativiteit nodig. Hieronder vijf tips over hoe je ook tijdens het schrijfproces steeds weer je creativiteit kunt activeren.

Trek een sprintje

Die lege pagina blijft je maar aanstaren vanaf het beeldscherm. Er zit maar een ding op: gewoon een start maken. Het kan helpen om al je verwachtingen uit te schakelen. Maar weinig schrijvers zetten meteen een perfecte beginzin op papier. Zet een kookwekker op 2 minuten en begin gewoon met schrijven. Je enige taak is om te blijven schrijven. Als je even niet meer weet hoe je verder moet, blijf je de laatste zin herhalen tot je weer een nieuwe ingeving hebt. Zodra de wekker afgaat leg je je pen neer. Grote kans dat er tussen alle onzin een waardevolle gedachte zit waar je mee verder kan. Meer informatie over freewriting vind je hier.

Morning pages

Sta op, pak pen en papier en schrijf drie pagina's vol met alles wat in je hoofd opkomt. Voor schrijfster Julia Cameron is dit al twintig jaar lang het eerste wat ze 's ochtends doet. In haar boek The Artist Way legt ze uit hoe deze morning pages bijdragen aan een creatief en vervullend leven. Je moet je dan wel aan deze drie regels houden: morning pages schrijf je zodra je wakker wordt, met de hand en je schrijft drie A4tjes vol. Door meteen na het wakker worden te gaan schrijven kom je makkelijker op gang en associeer je vrijer. Het kost wat discipline om drie kantjes vol te schrijven, maar juist dat maakt de oefening de moeite waard. Na enige tijd raakt je hoofd leeg en overstijg je je dagelijkse beslommeringen. Juist dan kom je op nieuwe ideeën.

Geniet van het proces

Elizabeth Gilbert beschrijft in Big Magic haar visie op de relatie tussen inspiratie en creativiteit. Een van haar belangrijkste adviezen is: gewoon doen! En heb er plezier in. Schrijven doe je in de eerste plaats omdat je het leuk vindt. Geniet er dan ook van. Laat alle gedachten over het eindresultaat en of je wel een uitgever vindt los en geniet van het schrijfproces.

Ga tekenen

Schrijven is niet de enige manier om je creativiteit te uiten. Soms zijn je ideeën moeilijk in woorden te vatten en kan het helpen om een ander creatief kanaal op te zoeken. Ook een tip van Elizabeth Gilbert. In Big Magic schrijft ze dat ze een tekencursus deed, gewoon om op een andere manier creatief te zijn. Zijn er dingen die je als kind graag deed? Tekenen of boetseren bijvoorbeeld? Door je creativiteit eens op een hele andere manier in te zetten, kun je op hele nieuwe ideeën komen die je vervolgens weer je in je schrijven kunt gebruiken.

Leg jezelf een beperking op

Het klinkt tegenstrijdig. Creativiteit is toch juist 'out-of-the-box' denken? Maar juist door jezelf de opdracht te geven binnen een kader te blijven dwing je jezelf om tot nieuwe invalshoeken te komen. De beperking kan met tijd te maken hebben: bijvoorbeeld binnen een week een nieuw hoofdstuk af hebben. Je kunt met jezelf afspreken bepaalde woorden niet te gebruiken of juist wel. Een verhaal in een bepaald aantal woorden te schrijven, zoals het ultrakorte verhaal, is ook een goed voorbeeld. Neem eens een kijkje bij de leukste ultrakorte verhalen van de afgelopen week. Wie weet doe je inspiratie op.

Techniek