5 verrassende manieren om je creativiteit te stimuleren

De ene dag barst je van de ideeën en weet je haast niet waar je mee moet beginnen, de andere dag voel je je opgebrand en is er geen spatje creativiteit in je los te peuteren. Hoe kun je dit doorbreken? Wij zochten naar originele en verrassende manieren om je creativiteit een boost te geven en vonden 5 hele bruikbare tips.

1. Verveel je suf

Vandaag de dag lijkt het een algemene norm te zijn dat hoe drukker je bent, hoe productiever je bezig bent. Hoe vaak zeg je wel niet, als iemand vraag hoe het gaat: ‘Goed, druk!’? Hoewel het dus soms lijkt alsof je altijd maar druk moet zijn, blijkt uit onderzoek juist dat vervelen en niks doen heel goed voor je is. In de leegte van verveling ontstaan ideeën en komen voorzichtige plannen tot bloei. Kom je niet verder met een boek of wil je schrijven, maar weet je niet waarover? Plan eens een paar uur niks doen in. Of nog beter: plan elke week een paar uur niksen in. Ook nog eens heel goed voor je mentale gezondheid, want van niksen rusten we uit.

2. Nieuwe ervaringen opdoen

Sommige schrijvers zweren niet voor niks bij de combinatie reizen & schrijven: volgens neurowetenschapper Dick Swaab zorgen nieuwe ervaringen voor een flinke boost in je creativiteit. Door iets te doen, te leren, vaak te herhalen en nieuwe inzichten op te doen, worden er nieuwe verbindingen gemaakt in je brein waardoor je creatieve centrum groter kan worden. Het maken van zulke nieuwe verbindingen is volgens Swaab dan ook de sleutel tot het bevorderen van je creativiteit. Nieuwe ervaringen, zoals zintuiglijke ervaringen, het ontdekken van nieuwe gebieden, het verleggen van je grenzen, nieuwe mensen ontmoeten of gewoon iets nieuws proberen zorgt ervoor dat je brein enorm veel nieuwe verbindingen aanmaakt.

3. Creatiever worden door thee drinken 

Tijdens het schrijven drinken veel mensen graag koffie om met een flinke dosis cafeïne de productiviteit te stimuleren.  Tijd om dat eens af te wisselen met een kop dampende thee! Uit onderzoek blijkt namelijk dat thee je creativiteit kan vergroten. Dit komt onder andere door de cafeïne die in thee zit, maar ook door de ontspannende werking van het drankje. Door thee te drinken verbetert je focus en wordt je bloeddruk lager: genoeg redenen om eens een earl grey erbij te pakken dus!

4. Medidatie en creativiteit

Oké, deze methode is niet voor iedereen weggelegd. Maar mediteren blijkt je mogelijkheid om ruimdenkend te zijn en anders naar dingen te kijken flink te vergroten. Daardoor krijgt je creativiteit een flinke boost. Hetzelfde geldt voor yoga: je maakt je hoofd leeg, waardoor er plek is voor nieuwe ideeën. Hup, op die meditatie- of yogamat dus!

5. Omgaan met kinderen

Optrekken met kinderen kan een oplaadmoment zijn voor je creativiteit. Kinderen zien de wereld door andere ogen, hebben een onuitputtelijke fantasie en hebben minder last van faalangst. Door leuke, creatieve activiteiten te ondernemen met kinderen, leer je het kind in jezelf weer een beetje wakker te schudden. De volwassen wereld is zakelijk, vol verplichtingen en stressmomenten: geen goede broedplaats voor je creativiteit. Kom weer in contact met je innerlijke kind en je zult zien dat er gelijk weer tientallen creativiteitsdeurtjes opengaan.

Door Marije Catsburg