Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Ik weet nog goed hoe ik me voelde na een van mijn eerste yogalessen: het was net alsof er meer ruimte in mijn hoofd was ontstaan, en ik kon ineens beter ruiken en proeven! Ik heb zelden zo’n lekker koekje gegeten als na die bewuste yogales. Jammer genoeg vervloog het gevoel weer na een tijdje, maar het was genoeg reden om vanaf dat moment elke week naar yoga te blijven gaan – nu al bijna twintig jaar.
Als je ook al een tijdje aan yoga doet, ken je vast dat ontspannen gevoel dat je na de les kunt hebben. Je hoofd voelt minder ‘vol’, je zintuigen staan op scherp, misschien heb je zelfs nieuwe inzichten of ideeën. Eenmaal op de fiets naar huis, verdwijnt dat gevoel vaak alweer naar de achtergrond. Eigenlijk jammer, want vanuit de verstilling die yoga kan opleveren, kunnen de mooiste dingen ontstaan, als je erin zou slagen het gevoel nog wat langer vast te houden. Wetenschapsjournalist William Broad deed onderzoek van het effect van yoga op het brein en ontdekte dat als je de ademhaling bewust vertraagt, het kooldioxideniveau in je bloed stijgt en de bloedtoevoer naar het brein toeneemt. Daarmee krijgt het brein meer zuurstof en ontstaat een ‘verhevigd bewustzijn’, een serene alertheid. En die toestand is bij uitstek geschikt om je creatief te uiten. Je ‘innerlijke criticus’ is niet meer zo sterk aanwezig, terwijl je ‘innerlijke kunstenaar’ juist alle ruimte heeft om zijn of haar zegje te doen.
Daarom geeft schrijfster en zenboeddhist Natalie Goldberg al jarenlang trainingen waarin ze (loop)meditatie combineert met schrijfoefeningen. Ik pas de inzichten die ik opdeed door yoga zelf ook toe in mijn beroep als schrijfster: als ik vastloop, of even niet meer weet hoe ik verder moet, blijf ik niet krampachtig achter mijn computer zitten, maar ga een korte wandeling maken of maak tijd voor een minimeditatie of zelfs een dutje. Is mijn brein voldoende ververst, dan pak ik het schrijven weer op. Schrijven lukt immers het best vanuit ‘de flow’: een serene toestand waarin het schrijven bijna als vanzelf gaat, en je vaak vrijwel non-stop schrijft zonder na te denken. Pas later lees je terug wat je geschreven hebt en ga je de tekst zo nodig herschrijven of bewerken. Soms is het net alsof iemand anders het even van je heeft overgenomen tijdens het schrijven en ben je zelf verrast door wat er op papier is beland.
Wil je in die flow belanden (of het nu is om te schrijven of voor een andere creatieve bezigheid), dan is het belangrijk dat je je innerlijke criticus – dat vervelende stemmetje dat zegt dat je het toch niet kunt – tijdelijk een toontje lager laat zingen. Die criticus heb je wel nodig in het schrijfproces, maar pas later, als je gaat redigeren. Yoga kan je helpen minder streng voor jezelf te worden: je komt makkelijker in contact met je innerlijke kunstenaar, je meest ware zelf. Wil je goed leren schrijven of de drempel voor jezelf verlagen om überhaupt te gaan schrijven, probeer dan eerst eens een aantal yogaoefeningen te doen, of kort te mediteren. Grote kans dat je daarna vanzelf de juiste woorden vindt voor wat je wilt zeggen.
Janneke is docent bij de Schrijftuin in Amsterdam.
Meer lezen over yoga en schrijven? Lees dan ons komend nummer! Neem voor vrijdag 23 maart een abonnement en ontvang dit nummer thuis. Het nummer verschijnt omstreeks april.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!