Afbeelding

Bron Unsplash

Waarom in de natuur zijn goed is voor je creativiteit en inspiratie

Schrijven gebeurt vaak binnen aan een laptop of aan een bureau. Maar schrijven kan overal. Trek er eens op uit met pen en papier en ga de natuur in. Of ga in je pauze een wandeling maken in een bos of park. Wie weet ervaar jij dan ook dat de natuur een positief effect kan hebben op je creativiteit en inspiratie.

Show, don’t tell

De natuur prikkelt je zintuigen. Dat komt je als schrijver goed van pas bij het ‘Show, don’t tell’ principe. Als je hiermee wilt oefenen of inspiratie wilt opdoen, zoek dan een plekje in de natuur op en beschrijf wat je ziet, hoort, voelt, ruikt of ervaart. 

Verbinding

Als je je in de natuur bewust bent van je zintuiglijke waarnemingen, verbind je je met de natuur. Je bent meer aanwezig in het nu. Hierdoor ben je meer in contact met jezelf en kom je makkelijker in de schrijfflow.

Creatieve wereld

Bladeren die aan de bomen verschijnen, bloemen die tevoorschijn komen, planten die groeien, vogels die uit hun ei komen. Nu de lente nadert kunnen we extra goed zien dat de natuur een creatieve wereld is. Dè plek om je eigen creativiteit aan te wakkeren.

Rust en stilte

Wanneer je in de natuur bent, kan je niet weer even naar de keuken lopen voor nog een kopje thee of koffie. Je wordt niet gestoord door de deurbel. Er is geen lawaai van bijv. buren of verkeer. Doordat er minder afleiding is, kom je tot rust en ontstaat er meer ruimte in je hoofd. Daardoor kunnen er makkelijker creatieve ideeën en nieuwe inspiratie ontstaan. 

Zelfcompassie

Als je te kritisch bent over jezelf of je schrijfwerk, loop je vast. In de natuur zijn maakt je milder; de natuur oordeelt niet. Het stemmetje van je innerlijke criticus wordt zachter en maakt plaats voor zelfcompassie. Je kan weer verder met je verhaal!

Verwondering

De natuur verwondert. De ene keer is het het zien van een mooie bloem, de andere keer een konijn dat uit de struiken schiet, een eekhoorn in een boom, of zijn het overvliegende ganzen. Als je de natuur in gaat, weet je niet wat er op je pad komt. Verwondering en je laten verrassen door wat je tegenkomt, creëren een open mind. Met een open mind kan je weer met een frisse blik naar je tekst kijken of met nieuwe inspiratie verder gaan. 

Beweging

Als je vast zit in je verhaal, kan het helpen om de natuur in te gaan en bijv. te gaan hardlopen, mountainbiken of wandelen. Bewegen haalt je uit je hoofd, uit de denkpatronen of gedachten waar je in vast zit, zodat het verhaal weer kan gaan stromen. De rust in de natuur en de afwezigheid van prikkels, versterken dit effect. 

Over de auteur

Dit blog is geschreven door Eline Mans. Eline schrijft graag over de natuur. Dat doet ze op haar website.